*Nettavisen* Nyheter.

- Norske krigere arrestert i Somalia

Soldater med norsk pass skal ha blitt arrestert i Somalia.

18.01.07 15:44

Dette sier Somalias ambassdør i EU til Nettavisen. Ambassadør Yusuf Mohammed Ismail Bari-Bari sier at flere norsk-somaliere er arrestert for å ha kjempet for Unionen av islamske domstoler.

- Jeg kan bekrefte dette. Somalias sikkerhetstjeneste har allerede arrestert flere somaliere som har norske, svenske og danske pass. Ifølge somalisk lov er de somaliere og de kommer til å bli straffet i Somalia, men myndighetene tar hensyn til at de er borgere av andre land, sier han.

Somaliske myndigheter kontakter nå de skandinaviske landene gjennom diplomatiske kanaler.

- Jeg har god kontakt med norsk UD. Vi ønsker at norske myndigheter skal vurdere og studere sakene for hver enkelt person som er arrestert, og ikke ramme hele de somaliske mlijøet i Norge. Det finnes mange gode somaliere i Norge som er imot denne krigføringen, sier Yusuf til Nettavisen på telefon fra Brussel.

Yusuf Bari-Bari var i fjor talsmann for Somalia President Abdullahi Yusuf og overgangsregjering i Somalia.

- Hvor mange er arrestert?

- Jeg ønsker ikke å gi mer informasjon om dette, men norske myndigheter har fått en del av informasjonen. Det er viktig for Somalia å løse saker ved at de skandinaviske landene samarbeider med oss, sier Yusuf.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

- Ukjent
- Vi kjenner til at det har vært presseskriverier om arresterte borgere, hvor av noen skandinaviske, men ved ambassaden kjenner vi ikke til arrestasjoner av norske borgere eller personer med norsk pass, sier chargé d’affaires ved den norske ambassaden i Nairobi, Espen Gullikstad, til Nettavisen.

Han sier ambassaden nå vil granske opplysningene fra den somaliske EU-ambassadøren.

- Vi vil forsøke å få verifisert innholdet i dette.

- Rykter
- Det vi har plukket opp av rykter, er fra lokale somaliske aviser, som snakker om svenske borgere. Hittil har vi ikke sett noe om norske borgere, men derimot en uspesifisert melding om at det skal være opptil fem skandinaviske borgere arrestert.

- Norge har god og tett dialog med de somaliske overgangsmyndighetene. Vi er en stor støttespiller i forhold til Somalia, og en aktør sammen med resten av det internasjonale samfunnet i å koordinere innsatsen til støtte for landet.

- Vi jobber selvsagt med å prøve å komme til bunns i dette sammen med de andre nordiske landene det gjelder.

Etniske europeere
Yusuf forteller også at etniske europeere har kjempet side ved side med Unionen av islamske domstoler.

- En del av soldatene er etniske europeere, andre er arabere, pakistanere og afghanerne. Problemet i dag at flere muslimer ble misbrukt av ekstremister i Union av islamske domstoler og ikke forstår hva som er det virkelige Islam, sier Yusuf til Nettavisen.

- Jeg håper at europeiske land som Norge forstår at deres borgere, som har reist for å kjempe i Somalia, er blitt misbrukt av ekstremister. Vi håper at vi gjennom diplomatiske kanaler og sikkerhetstjenesten i begge land kan samarbeide for å hindre at slike ting skjer, sier Yusuf.

Yusuf Bari-Bari ber somaliere i Norge og andre skandinaviske land om å hjelpe sitt hjemland.

- Vi takker Norge, europeiske land, North America, Australia og New Zealand, fordi de har gitt plass til mange somaliske flyktninger som opplever en vanskelig situasjon på grunn av 16 år med borgerkrig. Jeg håper også at norsk-somaliere forsetter å hjelpe sitt hjemland, sier Yusuf

Yusuf kommer om få dager til å reise til Somalia for å løse flere saker der europeere er involvert.

Fredsstyrker
Ysuf sier at en freds- og stabilitetsstyrker skal sendes til Somalia for å støtte overgansregjeringen i å gjennomføre en nytt politisk program.

- Den afrikanske union sender 8.000 soldater til Somalia. Styrken skal være fra Uganda, Mozambique, Nigeria, South Africa, Malawi og Senegal, sier Yusuf til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag