*Nettavisen* Nyheter.

- Norske penger støtter opp om terror

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Norske selskapers investeringer i Iran motvirker forsøkene på å hindre at Iran støtter terrorgrupper, mener utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland.

17.02.05 15:13

Under utenriksdebattten i Stortinget torsdag advarte Jagland norske selskaper mot å investere i Iran. Slike investeringer vil støtte opp om et regime som aktivt motarbeider forsøkene på å få fred mellom Israel og palestinerne, hevdet Jagland.

- Iran går inn for en en-statsløsning. Landet har som politikk å utslette staten Israel, sa Jagland.

Fare
Utenrikskomiteens leder minnet om at drapet på den libanesiske eks-statsministeren Rafik Hariri tidligere i uka kan føre til mer terror, og at Iran støtter ytterliggående grupper som Hizbollah.

- Den store faren nå er at Iran gjennom Hizbolla kan ødelegge den gryende fredsprosesen i Midtøsten. Det må forhindres, gjennom blant annet initiativene de eurpopeiske landene tar. De bruker handelspolitiske virkemidler. Da må ikke vi opptre på en måte som undergraver de initiativene, sier Jagland til TV 2 Nettavisen.

Uheldig
En stor norsk næringsdelegasjon med næringsminister Børge Brende i spissen skal snart reise til Iran. Jagland mener reisen vil gi et svært uheldig signal.

- Akkurat nå mener jeg det er feil å skape inntrykk at vi vil gå inn for å bygge ut forbindelse uavhengig hva Iran gjør både gjelder atomvåpen og Hizbolla.

Han mener ikke at de norske investeringene i Iran direkte støtter terror.

- Men vi støtter ikke opp om initiativene som tas for å motvirke den politikken, sier han.

På lag
Under debatten i Stortinget sa Jagland at «det ser ut som om det er det private initiativ som bestemmer vår involvering i Iran». Selskaper som Statoil og Aker Kværner ønsker å investere milliardbeløp i Iran. Thorbjørn Jagland mener Norge må spille på lag med EU, som forsøker å bruke handelspolitikken til å presse presteregimet.

- EU lover økt handel dersom de får noe igjen, mens vi gir alt uten å få noe igjen, sier han til TV 2 Nettavisen.

Versting
I fjor sommer hevdet den amerikanske nykonservative tenketanken Center for Security Policy at Statoil bidrar til å støtte terrorisme. Tenketanken pekte på Statoils investeringer i Iran, og hevdet de utgjør en indirekte støtte til terrorgrupper. Statoil er allerede tungt inne i gassfeltet South Pars i Persiagolfen, der selskapet skal investere til sammen nærmere to milliarder kroner. Rederiet Stolt-Nielsen ble også nevnt blant de 12 verste av verstingene.

Ingen konflikt
Informasjonssjef for Statoils utlandsvirksomhet, Kai Nielsen, sier selskapet ikke har noen planer om å endre sitt engasjement i Iran.

-Vi må stadig forholde oss til at den offisielle norske utenrikspolitkken er at vi skal samhandle med Iran, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han ser ikke noen konflikt mellom EUs trusler om handelssanksjoner og Statoils engasjement i landet.

- I det øyeblikket det kommer sanksjoner har vi annen situasjon vi må ta stilling til. Men slik er det ikke nå, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere rapporten fra Center for Security Policy.

Tortur
Amnesty International har tidligere kritisert Aker Kværner for å samarbeide med et selskap som er eid av den iranske Revolusjonsgarden. Ifølge Aftenposten håper Aker Kværner å få delta i utbyggingen av South Pars.

- Dette er rett og slett å samarbeide med de som utøver torturen i Iran. Det kan ikke et norsk selskap gjøre dersom det ønsker å drive en etisk fundert forretningsvirksomhet, sier fungerende generalsekretær i den norske avdelingen av Amnesty International, John Peder Egenæs, til avisen.

Aker Kværner avviser at selskapet samarbeider med firmaer tilknyttet Revolusjonsgarden.

- Vi har ikke noe prosjekt i Iran og derfor har vi heller ikke noen felles samarbeidsoppgaver med dette iranske selskapet, sier informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.