- Norske politikere vet ikke hvor godt de har det

TABLOIDER: En kjedelig valgkamp mener ekspertene, men britiske tabloider har som vanlig gjort sitt for å sprite den opp.

TABLOIDER: En kjedelig valgkamp mener ekspertene, men britiske tabloider har som vanlig gjort sitt for å sprite den opp. Foto: Faksimile

Synes du norsk politikk er rå? Ta en kikk på hva britiske politikere må tåle.

07.05.15 16:11

- Det har vært en kjedelig valgkamp, men selve valget er utvilsomt av de mest spennende, ikke bare på tiår, men kanskje noen gang.

Følg valget i Storbritannia direkte i vårt livevindu nederst i saken

Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold holder våkent øye med valget i Storbritannia, slik han alltid har gjort når det gjelder politikk, medier og samfunn på øyriket.

- Langt råere

Selv om han betegner valgkampen som kjedelig, er det i britisk målestokk. Sammenlignet med norsk politikk er det som foregår i Storbritannia en helt annen divisjon, mener han.

- Norske politikere vet ikke hvor godt de har det. Britisk politikk er langt råere, bare se på The Suns forside med en baconspisende Ed Miliband. De er også langt mer partiske. De fleste avisene tar standpunkt ved valget, det gjorde også The Independent denne gangen.

Valget kan blant annet få betydning for Storbritannias framtidige tilknytning til EU.

Les også: Han vil inn i det britiske parlamentet - kona er statsminister

FORSIDER: Forsidene på Daily Mirror og The Sun på valgdagen torsdag, en anbefaler Labour en annen å gi stemmen til De konservative. Foto: Faksimiler


- Det har på forhånd vært umulig å si med sikkerhet hvilke av blokkene som kan få flertall. Selv med støtte fra alle mulige samarbeidspartnere har ikke de konservative mulighet til å oppnå flertall, sier Kokkvold.

SPENNENDE VALG: - Kjedelig valgkamp, men kanskje det mest spennende britiske valget noensinne, mener Per Edgar Kokkvold (innfelt). Her er statsminister David Cameron og kona Samantha på vei for å avgi sin stemme torsdag. Foto: (AFP/NTB Scanpix)

Tror Cameron blir sittende

Kokkvold tror likevel statsminister David Cameron blir sittende i nummer 10, Downing Street og at partiets hardkjør mot Labour de siste ukene før valget vil ha sin virkning.

Les også: - Hun er den farligste kvinnen i britisk politikk

- De konservative har kjørt en skremselspropaganda som går på at Miliband kan få makten på skotske nasjonalisters nåde, altså et parti som egentlig ønsker Storbritannia oppløst. Utsiktene til kaos kan mobilisere de siste, nødvendige velgerne, tror Kokkvold.

Forsiden på The Daily Telegraph torsdag: Ikke gjør noe du kommer til å angre på, advarer avisa. Foto: Faksimile

Har lovet folkeavstemning om EU

Torsdagens valg blir fulgt med spenning også langt utenfor Storbritannias grenser, ettersom statsminister David Cameron har lovet folkeavstemning om britisk EU-medlemskap dersom han får fortsette.

En slik folkeavstemning kan resultere i at verdens femte største, og EUs nest største økonomi, forlater EU innen 2017.

- Tror Cameron gjør som Wilson

- Jeg tror Cameron gjør som Harold Wilson i 1975, reforhandler for å få konsesjoner, og så anbefaler resultatet, at Storbritannia fortsetter i EU. Men det store spørsmålet er jo om Cameron beholder makten, sier Kokkvold

- Dette parlamentsvalget vil avgjøre Storbritannias plass i verden, på en måte som ingen tidligere valg har gjort. Viktigheten av dette er knapt nok diskutert i valgkampen, sier Jeanne Park i tankesmia Council on Foreign Relations til NTB.

De konservative har et knapt forsprang på Labour på en meningsmåling fra Ipsos MORI på valgdagen, ifølge NTB.

Statsminister David Camerons parti får 36 prosent oppslutning på målingen, mens Ed Milibands Labour får 35 prosent.

UKIP får 11 prosent, Liberaldemokratene 8 prosent og De grønne 5 prosent.

TABLOIDER: En kjedelig valgkamp mener ekspertene, men britiske tabloider har som vanlig gjort sitt for å sprite den opp. Foto: Faksimile

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Storbritannia

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag