- Norske soldater holder seg på matta

Mange jenter i den svenske KFOR-styrken klager på sex-trakassering. Menig Line (23) synes de norske gutta holder seg på matta.

16.04.04 13:07

Det svenske forsvaret vil ta affære etter at åtte av 40 kvinner i den svenske KFOR-styrken i Kosovo har anmeldt kolleger for sex-trakassering.

Blant de rundt 25 kvinnene i den norske KFOR-styrken har sex-trakassering ikke vært noe problem, sier menig Line (23), en av to kvinnelige menige blant 500 norske soldatene i Kosovo.

Unge norske soldater
Line er vognfører og kontormedarbeider i den norske leiren nord for Pristina. På grunn av sikkerhetsreglene for soldatene vil hun ikke bruke etternavnet sitt. Men hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen fra den svenske leiren.

- Jeg har ikke vært utsatt for noe tilsvarende, sier Line til TV 2 Nettavisen.

Hun mener det kan henge sammen med at de norske soldatene stort sett er svært unge.

-Mange kommer rett fra videregående skole og førstegangstjeneste og er vant til at gutter og jenter er sammen. Hvis det er mange eldre soldater på ett sted, får de kanskje en mer nedlatende holdning, sier hun.

Redde for å si fra
Line tok førstegangstjenesten i Norge før hun kom til Kosovo. Hun trives i Forsvaret og har lyst til å fortsette, men hun innrømmer at jenter i Forsvaret kan ha det vanskelig. Særlig kvinnelig befal må vise at de er like gode som gutta. Seksuell trakassering kan også være vanskelig å snakke om. Derfor kan mørketallene være store.

- Jenter i Forsvaret er redde for å si fra om sånt. Det er vanskelig å vite hvem man skal ta det opp med, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag