RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske soldater ikke ansvarlige

Sist oppdatert:
Norges offisersforbund er ikke enige i at norske soldater har ansvar for den videre skjebnen til fanger som er overlatt afghanske myndigheter.

- Om det forekommer tortur av fanger i afghansk fangenskap, er det en sak for verdenssamfunnet å passe på at regimet i Afghanistan fungerer som det skal, sier nestleder i Norges Offisersforbund, Trond Jørgensen, til TV 2 Nettavisen.

Tirsdag innrømmet statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, at norske soldater i Afghanistan har vært med på å ta fanger. Jussprofessor Ståle Eskeland uttalte tirsdag til TV 2 Nettavisen at norske soldater kan rammes av straffeloven om fanger de har tatt senere blir utsatt for tortur.

- FN-mandat
- Jeg ser ikke hvordan norske soldater skulle ha noe individuelt ansvar så lenge man opererer under FN-mandat og håndterer situasjonen i henhold til FNs anbefalinger, sier Jørgensen.

I tillegg til deltakelsen i den fredsbevarende Nato-styrken Isaf har Norge rundt 80 spesialsoldater i den amerikanskledede Operation Enduring Freedom. Hvis disse soldatene er med på å ta fanger, har ikke Norge kontroll med hva som skjer videre dersom fangene overlates til den amerikanske militærledelsen.

- Vi kan komme i en situasjon der vi må anholde folk. Da må de enten slippes fri senere, overlates til afghanske myndigheter eller overleves våre allierte, sa pressetalsmann ved Forsvarsstaben, brigader Geir Anda, til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Vantro
Nestleder i Norges Offisersforbund Trond Jørgensen reagerer sterkt på Andas uttalelse.

- Hvis det kommer frem at norske styrker har overlatt fanger til tredjepart vil vi reagere med vantro, sier han.

- Så vidt meg bekjent skal folk som anholdes overlates til nasjonale myndigheter. De norske styrkene er per definisjon ikke i krig med noen nasjoner, og kan dermed ikke ta krigsfanger.

- Hva med medlemmer av Talibangeriljaen eller andre militante opprørere?
- De betrakter jeg som kriminelle, og de skal overlates til nasjonale myndigheter, sier Jørgensen.

- Så vidt jeg har klart å bringe på det rene er dette i tråd med FNs anbefalinger. Jeg regner det som en selvfølge at slikt er regulert i hver enkelt militæroperasjon, og tar det også som en selvfølge at norske styrker følger Folkeretten, sier han.

Jørgensen er fornøyd med at regjeringen nå signaliserer at det vil bli gjort en gjennomgang av rutinene rundt videre håndtering av anholdte personer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere