RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norske soldater sparket og slo

Sist oppdatert:
Norske soldater i Afghanistan har sparket og slått lokalbefolkningen fordi de plukket tomhylser på skytebanen.

Volden kommer frem i en masteroppgaven i sosiologi ved Universitetet i Oslo. Tom Christian Blix har intervjuet sju soldater om forventninger og opplevelser i forbindelse med tjenesten i Afghanistan. Det er under disse samtalene Blix har blitt fortalt om episodene.

- Denne informasjonen har vært krevende å håndtere fordi den inneholder alvorlige brudd på etiske regler som gjelder for soldater i internasjonal tjeneste, skriver forfatter Tom Christian Blix.

Volden er også brudd på norsk lov.

Under trening på skytebanen skal flere titalls afghaner ha plukket tomhylser. De var så vanskelige å holde på avstand på tross av advarsler fra vaktene, at soldatene skal ha sparket og slått for å holde dem på avstand, skriver Adressa.no.

Intervjuene med soldatene ble gjort før de reiste ned sommeren 2006 og fem måneder ut i tjenesten i QFR-styrken i Mazar-e-Sherif. Blix understreker at masteroppgaven ikke sier noe om hvorvidt denne typen vold er dagligdags.

Blix har bakgrunn fra Forsvaret og tjenestegjør for tiden som offiser i Afghanistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere