*Nettavisen* Nyheter.

- Notater er forbuden frukt

Sorenskriver Helge Bjørnestad lot det ikke være noen tvil om hva han mente om politiets «snoking» i notatene til Nokas-forsvarerne.

29.09.05 09:13

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Etter rettsforhandlingenes slutt i Nokas-saken onsdag oppdaget advokat Steinar Wiik Sørvik en polititjenestemann som gikk mellom arbeidsplassene til forsvarerne og tok opp en gul lapp som forsvareren hadde notert på.

Oppdagelsen resulterte i et raseriutbrudd mot polititjenestemannen og hans nærværende kollegaer. Se opptrinnet på web-tv.

Uvitende om kontroll
Etter opptrinnet torsdag gikk Wiik Sørvik kraftig ut mot politiet, som har ansvaret for sikkerheten i Nokas-rettssalen, og anklaget dem for å ha snoket i hans notater uten å ha fått tillatelse til dette av retten. Torsdag fikk forsvarerne som reagerte på dette, støtte av sorenskriver Helge Bjørnestad.

HTML EMBED
Følg Nokas-saken LIVE her

- La det ikke herske tvil om at notater til forsvarere og aktorat er forbuden frukt for alle andre enn dem selv, sa Bjørnestad da retten var satt torsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helt siden Nokas-rettssaken startet har polititjenestemenn gått gjennom radene der forsvarere og tiltalte sitter. De titter under bord, pulter og kaffekopper. Dette er et ledd i den svært strenge sikkerheten rundt Nokas-rettssaken.

Bjørnestad understrekte at han selv ikke hadde fått med seg denne kontrollen.

- Det har ikke vært i mine tanker at jeg ikke skulle kunne legge noe igjen trygt på min pult, sa Bjørnestad.

- Klag til Sefo
Men dommer Bjørnestad ønsket ikke å ta opp saken til behandling i Nokas-retten, og konstaterte at dette ikke var rettens oppgave.

- Det korrekte må være, i den utstrekning Wiik Sørvik og andre måtte mene at det her har foregått lesing av vond vilje i forsvarernes notater, at det er utillatelig. Jeg forventer at forsvarerne tar dette opp med nye Sefo (Spesialenheten for politisaker, red.anm.) og ikke herværende rett, sa Bjørnestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.