*Nettavisen* Nyheter.

- Obama bør trekke revolveren

Foto: JEWEL SAMAD (AFP)

Barack Obama er i ferd med å miste autoritet og bør derfor gjøre som Al Capone.

Det har gått nesten ett år siden amerikanerne valgte sin først afroamerikanske president og verden ble tatt med storm av Barack Obamas karisma.

Men nå stiller ting seg annerledes.

Alle sier nei til Obama
Saudiaraberne har allerede takket nei to ganger til Obamas forespørsel om å få dem til å normalisere forholdet sitt til Israel. Nordkoreanerne sa nei til videre atomsamtaler og svarte heller med en ny atomvåpensprengning tidligere i år.

Kina og Russland nektet å følge Obamas anmodning om å innføre tøffere sanksjoner mot Iran. Og palestinernes Mahmoud Abbas har gjentatte ganger sagt nei til å møte Israels Benjamin Netanyahu inntil partene møttes mer eller mindre ufrivillig under FNs generalforsamling i New York denne uken.

Israel på sin side nekter å etterfølge Obamas ønske om å fryse bosettingen i de palestinske områdene.

- Hvorfor sier alle nei til presidenten som «alle» trodde ville ta verden med storm?

- Dette er sikkert et komplisert forhold som skifter fra sak til sak. Han startet med en snuoperasjon for å gjenvinne USAs gode navn og rykte. Han snudde det generelle negative inntrykket i det første halve året. Og i utgangspunktet så skulle han da ha kunnet blitt hørt på, sier seniorforsker Svein Melby, leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier , til Nettavisen.

- Det som er nokså bekymringsfullt for Obama er at det begynner å feste seg et inntrykk at han går høyt på banen med å proklamere amerikansk politikk og intensjoner, og så virker det ikke som han har helt kontroll på sin egen administrasjon og amerikansk politikk, sier han.

Les også: Rice godkjente tortur

Melby sikter blant annet til CIA-avsløringen hvor det kom fram at etterretningsorganisasjonen hadde brukt tortur under George W. Bush-tiden.

- Der sa han tidlig at man må legge dette bak seg, men så setter hans egen justisminister i gang en egen granskning, påpeker Melby.

Oppfattes som et svakhetstegn
Melby mener det er et sprik mellom Obamas politiske erklæringer og det han faktisk får implementert. Dette fremgår blant annet i helsesaken. Obama sliter med å vinne gehør for sin omfattende helsereform, noe som forplanter seg videre til det internasjonale samfunnet.

- Jeg tror nok statsledere, særlig i de statene som har motsetningsforhold til USA, merker seg at han har problemer på hjemmebane og har dermed mindre autoritet enn det han hadde i utgangspunktet, sier Melby.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det virker som at det er et økende behov for at Obama viser litt muskler. Al Capone pleide å si at du kan komme langt med et pent smil, men du kommer lenger med et pent smil og en revolver. Og nå har Obama vist dette smilet veldig lenge, sier Melby.

- De statene forventer at USA bruker sine maktmidler, og hvis Obama ikke bruker amerikanske muskler, så oppfattes det som et svakhetstegn, sier Melby.

Melby henviser til Iran-saken hvor iranerne godtar å inngå dialog med amerikanerne, men nekter å drøfte det omstridte atomvåpenprogrammet.

- Han må plukke en sak eller to hvor han har gode kort på hånden. Du må stille noen betingelser. Det er ikke bare å snakke og snakke. Han har som sagt vunnet mye, men det står nok og faller litt på at han i de rette sakene tør å vise litt muskler.

Les også: Varsler fiasko i Afghanistan
Les også: - Rakettskjoldet er historie

I tillegg har Obama vært vinglete når det gjelder Afghanistan-krigen, noe som allerede har blitt omdøpt til «Obamas Vietnam».

- Jeg tror vel at Afghanistan er en sak hvor han må komme med en klar formening om hva han er ute etter. Man kan ikke gå i tenkeboksen hver fjortende dag. Endringer skjer jo hele tiden. Obama må slutte å tvile på hva han skal gjøre i Afghanistan og må med skikkelig kraft argumentere for dette, understreker Melby.

Skaper usikkerhet i Nato
I forrige uke ble det kjent at Obama skrinlegger planene om å utplassere et rakettskjold i Polen og Tsjekkia. Men foreløpig er det lite som tyder på at han har fått gjennomslag i denne saken. Tvert imot tror Melby at dette bidrar til ytterligere usikkerhet i Nato.

- Det ville være underlig om han har gjort dette uten å få noen motytelser under hånden fra russerne. Vi har ennå ikke sett noe av det, men det kan hende det kommer. Foreløpig har det bare vært en ensidig amerikansk erklæring, sier Melby.

- Nato-land lurer nok litt på om han mangler interesse for Europa og mangler forståelse for hva denne rakettsaken egentlig dreide seg om. Det er plasseringen som har vært problemet. For russerne så var problemet at det var to gamle medlemsland av Warszawapakten som ble plukket til dette, sier han.

Obama har understreket at rakettskjoldet ble skrinlagt grunnet teknologiske hensyn, samt et mindre bekymringsverdig trusselbilde av Iran.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.