*Nettavisen* Nyheter.

- Obama brukte skuddsikre klær

Foto: JIM YOUNG (REUTERS)

Secret Service tok ingen sjanser under Barack Obamas innsettelsesseremoni.

22.01.09 08:34

Barack Obama var til dels beskyttet mot dødelige kuler bak skuddsikkert glass da han holdt innsettelsestalen på Capitol Hill i Washington D.C tirsdag.

Men etter kongresslunsjen valgte president Obama og førstedame Michelle å gå ut av den pansrede presidentbilen, for å ta beina fatt oppover Pennsylvania Avenue.

Presidenten skal ha hatt på seg såkalte skuddsikre klær, melder nettstedet Slate.

- Spesialbestilt skuddsikre klær
Noen spekulasjoner går ut på at Secret Service har fått spesialbestilt skuddsikre klær fra den kolombianske designeren Miguel Caballero.

Caballero er kjent for å lage pent antrekk som kan motstå pistolkuler. Han har blant annet utviklet en poloskjorte som kan motstå en kule fra en ni millimeter revolver.

Caballero bruker ifølge ham selv en stofftype som er syv ganger mer fleksibelt enn kevlar, som brukes i de tradisjonelle skuddsikre vestene.

Førstesvarte presidentfamilie
Barack Obama ble innsatt som USAs 44. president på Capitol Hill i Washington D.C. tirsdag ettermiddag. Obama-familien blir den første afroamerikanske presidentfamilien i Det hvite hus.

Obama var konkret i talen sin og nevnte at USA ville innføre en annen utenrikspolitikk enn det forgjengeren George W. Bush har ført. Presidenten vil blant annet trekke ut styrkene fra Irak og styrke tilstedeværelsen i det krigsherjede Afghanistan med om lag 30.000 soldater.

Allerede samme dag Obama ble innsatt som president, krevde han at de pågående rettsprosessene i de militære domstolene på Guantánamo Bay skal opphøre. En dommer har allerede svart med å innstille en sak. Deretter deltok han og førstedame Michell på flere ball i forbindelse med innsettelsesfesten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fryser topplønninger
Obama har også opplyst at han vil fryse topplønninger i Det hvite hus, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge byrået gjelder dette alle som tjener over 100.000 dollar, noe som utgjør rundt 700.000 norske kroner. Rundt hundre personer i Det hvite hus har lønninger på over 100.000 dollar.

Dette er et ledd i Obamas innsparingstiltak i forbindelse med den dype og brede finanskrisen.

- Familier strammer inn beltet, og det samme bør Washington gjøre, sa Obama.

Fikk brev av Bush
Obama startet sin første dag på jobb i Det ovale kontor kl. 08.35 med å lese brevet som George W. Bush etterlot ham på presidentpulten, ifølge pressetalsmann for Det hvite hus Robert Gibbs.

Brevet var merket: Til # 44 Fra # 43

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.