RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Haraz N. Ghanbari (AP)

- Obama dropper rakettskjold

Sist oppdatert:
Barack Obama ber om russisk hjelp i et hemmelig brev.

Planene om et amerikansk rakettskjold i Europa har lenge ergret russerne som mener det er en trussel mot landets suverenitet.

Men nå skal president Barack Obama ha kommet med et tilbud om å avvikle alle planene om å utplassere et rakettskjold i Polen og Tsjekkia.

Til gjengjeld må russerne bistå amerikanerne med å stoppe iranerne fra å utvikle langdistanseraketter og atomstridshoder, skriver New York Times.

Hemmelig brev
Tilbudet skal ha blitt overlevert til Russlands president Dimitrji Medvedev i et hemmelig brev for tre uker siden.

Det var George W. Bush som iverksatte planene om å utplassere det omstridte rakettskjoldet i Europa. Formålet med skjoldet skulle være å forsvare Europa mot potensielle angrep fra såkalte røverstater som Iran.

Les også: USA: - Iran kan lage atombombe

Men Moskva mente rakettskjoldet var en direkte trussel mot russiske interesser, noe som har svekket forholdet mellom USA og Russland.

En kilde beskriver fremstøtet til Obama som tydelig og klart.

- Det er som å si: Enten gjør dere dette, ellers så holder dere munn. Det er ikke slik at Russland får anledning til å si: Vi skal forsøke og derfor må dere innstille (rakettskjoldet). Men det betyr at trusselen må bort, sier en høytstående tjenestemann i Obama-administrasjonen til avisen.

Innflytelse i Teheran
Russland har ennå ikke svart på tilbudet, men det forventes at landets utenriksminister Sergej V. Lavrov vil diskutere saken med USAs utenriksminister Hillary Clinton under et møte fredag.

Russland har militære, diplomatiske og kommersielle forbindelser til Iran, noe som gir dem en viss innflytelse i Teheran. Men Moskva har avstått fra USAs oppfordring til å kjøre en hard linje mot iranerne.

- Jeg fortalte russerne for ett år siden at hvis det ikke fantes noe iransk rakettprogram, så ville det ikke vært behov for noe rakettskjold, sa USAs forsvarsminister Robert Gates under et Nato-møte i Krakow i februar.

Gates la til at han hadde store forventninger til USAs nye administrasjon.

- Mitt håp er at den nye administrasjonen vil føre med seg gode utsikter til et styrket samarbeid, sa han.

Russlands president Dimitrji Medvedev avslører i et intervju at han har blitt kontaktet av amerikanske myndigheter angående emnet, melder det russiske nyhetsbyrået Novosti.

- Vi har mottatt signaler fra våre amerikanske kollegaer. Jeg regner med at disse signalene vil etter hvert utvikle seg til konkrete forslag. Jeg håper på å få diskutert temaet, som er svært viktig for Europa, med USAs president Barack Obama, sa Medvedev i et intervju med spansk media søndag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere