RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama er rett mann til jobben

Sist oppdatert:
Bill Clinton begravde stridsøksen med Obama for godt under nattens tale.

Tidligere president Bill Clinton gjorde i natt sitt beste for å overbevise de amerikanske velgerne om hans fulle støtte til Barack Obama som landets neste president.

- Jeg er her først og fremst for å støtte Barack Obama, sa den tidligere presidenten da han slapp gjennom den øredøvende applausen ved demokratens landsmøte i Denver i delstaten Colorado.

Les blogg fra TV 2s Øyvind Brigg: Bill leverte varen

Bill Clinton innledet med å si at han var stolt av sin kones valgkamp, men ba alle som hadde støttet Hillary om å stemme på Obama. Han påpekte at USA var i trøbbel på to fronter. Vanlige amerikanerne sliter med å få endene til å møtes, samtidig som USAs anseelse i verden er dalende.

Dette vil være de store utfordringene landets neste president vil stå overfor slo han fast.

- Alt jeg lærte i løpet av åtte år som president, har overbevist meg om at Barack Obama er rett mann til jobben, slo han fast.

- Senator Obamas liv er det 21-århundrets inkarnasjon på den amerikanske drømmen. Hans oppnåelser er bevis på vår pågående prosess mot den mer perfekt arven av våre grunnleggeres drømmer. Barack Obama vil lede oss vekk fra splittelsen og frykten fra de siste åtte årene, tilbake til samhold og håp.

- Som meg
Dermed hadde Bill Clinton skjøvet all tvil om hans ståsted til side. Han sammenlignet også Obama med seg selv, og forsøkte dermed å fjerne tvilen både republikanerne, og kona Hillary forsøkte å feste ved Obama. nemlig at han er for ung og uerfaren.

- Da jeg ble valgt for 16 år siden, sa republikanerne at jeg var for ung og for uerfaren. Lyder det likt? lurte Clinton, og fikk et overbevisende Ja tilbake fra publikum.

- Det virket ikke i 1992 fordi vi var på rett side i historien. Det vil heller ikke virke i 2008, fordi Barack Obama er på rett side av historien. Barack Obama er klar for å bli USAs president, sa Bill Clinton, til øredeøvende jubel.

(Saken fortsetter under videovinduet)

260402

Tårevått
En times tid etter Clinton hadde gitt sin fulle støtte til Obama og rost ham for valget av Joe Biden som kandidat til visepresidentjobben - inntok Biden selv talerstolen.

Før 65-åringen kom til mikrofonen ble det en tårevåt introduksjon av den ene av Bidens sønner. Han fortalte historien om hvordan faren hadde tatt seg av familien etter den tragiske ulykken hvor Bidens kone og yngste datter omkom.

Få oversikt: Alt om USA-valget

En rekke av de tilstedeværende, blant annet Michelle Obama, tok til tårene da sønnen, Beau, fortalte hvordan faren hver kveld pendlet hjem fra Washington etter han ble valgt som senator i 1972.

- Vær der for faren min, slik han var der for oss, sa han før han introduserte faren.

- Mer enn en god soldat
Biden selv hamret i kjent stil løs på motstander John McCain, samtidig som han framhevet Obamas gode egenskaper.

- I disse tider trenger vi mer enn en god soldat, sa Biden: - Vi trenger en klok leder, en leder som kan levere forandring. Den forandringen vi trenger, la han til.

Slik hedret han i en og samme setning McCains erfaring som soldat, samtidig som han avviste krigsveteranens presidentdrøm.

Kuppet showet
Hovedpersonen selv, Barack Obama, dukket også overraskende opp på podiet mot slutten for å oppildne partiet til innsats.

- Vi gjør det ganske bra foreløpig, gjør vi ikke, spurte Obama henvendt til salen.

Tidligere under onsdagens seanse ble Obama som den første afroamerikaner valgt som presidentkandidat for ett av de store partiene i USA.

Les også: Obama formelt nominert

Hillary Clinton ba landsmøte avbryte den landsomfattende opptellingen da turen var kommet til hennes delstat New York, og velge Obama ved akklamasjon.

- La oss erklære sammen, med en stemme, her og nå, at Barack Obama er vår kandidat og han vil bli vår president, sa Hillary.

Et ønske som ble møtt med rungende applaus fra delegatene. På dette tidspunktet hadde Obama fått støtte fra drøyt 1500 delegater, mens 350 delegater hadde gitt sin støtte til Clinton.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere