RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama i tet sammenlagt

Sist oppdatert:
Barack Obama innkasserer tre strake seire i nattens primærvalg.

Barack Obama fortsetter å gjøre det godt i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Natt til onsdag kom resultatene fra Virginia, Washington DC. og Maryland.

Amerikanske medier utropte Obama som seierherre i alle tre primærvalgene. Også republikanernes John McCain vinner samtlige av nattens delstater, ifølge CNN.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet).

217319

Tirsdagens valg i USA går under tilnavnet Potomac-valgene, oppkalt etter elven som renner gjennom hovedstaden og de to delstatene. 168 stod på spill for demokratene, mens republikanerne kjempet om 113 delegater.

- I natt er vi på vei
De endelige resultatene var ved 6-tiden onsdag ennå ikke klare, men både Obama og McCain hadde allerede holdt sine seierstaler.

- Vi vant Maryland og Virginia. Og selv om vi også vant Washington D.C., vil vi ikke stanse før det blir endringer i Washington, sa Obama: - Og i natt er vi på vei, la han til.

I talen gikk han også til angrep på republikaneren McCain, og inntok dermed rollen mer og mer som en reell presidentkandidat.

McCain roste sin motstander Huckabee under sin tale, og sa han hadde en bedre forståelse av utfordringene landet står overfor, enn noen av de demokratiske utfordrerne.

- Vi vet hvor deres kandidater vil føre dette landet, og vi vil ikke la de få lov til det, fastholdt Arizona-senatoren.

Obama forbi Hillary
Etter helgas overbevisende fem seire, og tirsdagens tre valgseire, viser beregninger også at Obama har samlet flere delegater enn Hillary Clinton.

Ifølge tall fra CNN har nå Obama samlet støtte fra 1208 delegater, mot Clintons 1185. Disse tallene inkluderer såkalte superdelegater.

Det er likevel langt igjen til de nødvendige 2025 delegatene som er nødvendig for å bli demokratenes presidentkandidat, og det hersker stor usikkerhet omkring hvem superdelegatene vil støtte.

Kaprer hvite og kvinner
Valgseirene kommer ikke uventet etter helgas seiersrekke for Obama. Det er i alle tilfeller dårlig nytt for Hillary Clinton. Virginia var regnet som den delstaten hvor Clinton hadde best sjanse til å tilrive seg en seier etter tirsdagens primærvalg.

Ifølge CNN-målingen fikk Obama 90 prosent av de svarte stemmene, 51 av de hvite, og 58 av de kvinnelige stemmene her. At Obama tar så mange av de hvite stemmene, er også urovekkende for Clinton.

Artikkelen fortsetter under bildet

- McCain vinner
Målingene viste også at det var svært jevnt løp mellom republikanerne John McCain og Mike Huckabee i Virginia delstat. Ifølge CNNs prognoser vil imidlertid McCain sikre seg delegatene herfra.

Ved 03-30-tiden ble det klart at McCain vinner i Maryland og Washington DC.

McCain ser ut til å være på stø kurs mot å bli valg som partiets presidentkandidat, men baptistpredikanten Huckabee høster fortsatt støtte i konservative områder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere