*Nettavisen* Nyheter.

- Obama vil ikke ha Fogh Rasmussen

Foto: YVES HERMAN (REUTERS)

President Barack Obama skal ha pekt ut noen andre til toppjobben i Nato.

Til sommeren skal nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer gå av som Natos generalsekretær. Flere europeiske tidsskrifter har spekulert på at utenriksminister Jonas Gahr Støre var en aktuell kandidat til å overta etter Scheffer, men det er den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen som er den soleklare storfavoritten.

Men en spaltist i den respektable avisen Washington Post skriver at Barack Obama ønsker seg en annen til toppjobben i Nato.

- Vil ha Canadas forsvarsminister
Washington Post-spaltisten Jim Hoagland skriver denne uken at visepresident Joe Biden vil fremme Canadas forsvarsminister Peter MacKay som kandidat til Natos generalsekretær når han besøker alliansens hovedkvarter tirsdag.

Grunnen til dette skal være at USA vil belønne Canada for landets innsats i Afghanistan.

Nato-toppjobben har tradisjonelt gått til en europeer.

- Jeg synes ikke at geografiske tradisjoner skal være en restriksjon på noen posisjoner innen Nato – tatt i betraktning at Canada har vært medlem av Nato i 60 år, sa MacKay under en pressekonferanse mandag da han ble spurt om han ville takke ja til toppjobben, melder Reuters.

- Jeg mener at en persons nasjonalitet, av hensyn til antall Nato-land, ikke bør være et hinder for innflytelse i noen roller i Nato, sa han.

Mackay sier han ikke har diskutert forholdet med Biden.

Da han ble spurt om han ville ha jobben, svarte han unnvikende.

- Jeg har mye å gjøre her i Canada.

MacKay er en høytstående leder i Det konservative partiet og er sannsynligvis en sterk kandidat til å ta over som partileder når statsminister Stephen Harper trekker seg. Harper har vært ved makten i tre år.

Et annet handikap for Harper er hans dårlige fransk, som er ett av Natos to offisielle språk.

- Fogh Rasmussen blir generalsekretær
Derimot skriver Financial Times tirsdag at det er nettopp Fogh Rasmussen som blir ny generalsekretær. Avisen skriver at Storbritannia, Tyskland og Frankrike har inngått en avtale om å støtte danskens kandidatur.

Financial Times skriver også at USA er rede til å støtte danskens kandidatur i forkant av Nato-toppmøte i neste måned. Hans sterkeste kort er at Danmark har sendt soldater til både Irak og Afghanistan.

En tysk avis skrev på lørdag at Storbritannia, Frankrike og Tyskland vil gi sin støtte til den danske statsministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag