RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Obama visste ingenting

Sist oppdatert:
Obamas «tante» fikk asylavslag for fire år siden, men bor fortsatt i USA.

Lørdag kom nyheten om at Obama skal ha en halvtante på farssiden som oppholder seg ulovlig i USA.

Det er «tanten» Zeituni Onyango (56) som i 2004 fikk avslag på en asylsøknad, men som fortsatt oppholder seg i landet ettersom hun har fått plass i et kommunalt boligprosjekt i Boston.

Obamas halvtante kan likevel ikke straffeforfølges for å oppholde seg i landet, til tross for at det er ulovlig, melder nyhetsbyrået AP.

Saken kan bli ubehagelig for Obama, som bare dager før presidentvalget på meningsmålingene altså ligger an til å vinne.

Gjennom sin talsmann Bill Burton hevder Obama at han ikke visste noen ting om «tantens» status.

Det er uklart om det er personer fra Bush-administrasjonen eller McCain-kampanjen som har tipset mediene om Onyangos ulovlige USA-opphold.

- Blir knalltøft
Med kun fire dager igjen til valgdagen advarer Barack Obama tilhengerne sine om at det kommer til å bli en knalltøff innspurt, og at kampen kommer til å handle om hver eneste stemme.

- Tro ikke et sekund at valget er over. Det kommer til å bli knalltøft de neste fire dagene, det er jeg er sikker på, sa Obama i en tale i Columbia torsdag kveld amerikansk tid, ifølge CNN.

- De vil kaste alt mot oss slik som de har gjort hele tiden, og vi må jobbe som om framtiden er avhengig av det den neste uken. Vet dere hvorfor? Fordi den er det, og jeg trenger at hver eneste en av dere stemmer, sa han videre.

Selvsikker
Advarselen kommer etter at Obama i et intervju samme dag fortalte at han ser for seg en seier i valgkampen.

- Jeg tror vi er i ferd med å vinne nå, sa han til MSNBC sin reporter.

- Jeg gjør kanskje noe riktig, sa han videre.

Det er blant de mest selvsikre uttalelsene Obama har kommet med siden han vant kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Optimistiske
Fredag uttalte Obamas kampanjeleder David Plouffe at kampanjen er optimistiske, og fornøyd med at en stor del av forhåndstemmingen kommer fra folk som aldri har stemt ved tidligere valg.

Forhåndsstemmingen i Colorado, Nevada og Texas avsluttes fredag. I North Carolinas avsluttes forhåndsstemmingen lørdag og i Floridas avsluttes den søndag. Forhåndsstemmingen i Ohio og Indiana, hvor støtten for begge kandidatene er svært jevne, avsluttes på mandag.

Demokratene vil nå også satse på John McCain sin hjemstat, etter at det i en CNN-måling ble kjent at den republikanske presidentkandidaten kun leder med fire prosent i staten. Seks prosent av innbyggerne i staten sa de er usikre på hvilken presidentkandidat de skal velge. I tillegg vil de satse på mer reklametid i Georgia og North Dakota.

Feiret Halloween
Barack Obama tilbrakte dagen med kampanjestopp i Iowa, hvor han allerede har en god ledelse. Deretter fløy han hjem til Chicago for at feire Halloween med sine døtre. Resten av uken planlegger han å reise til Colorado, Nevada og Missouri. Visepresidentkandidat Joe Biden drar til Indiana og Ohio.

John McCain drar i helgen til Virginia og Pennsylvania, hvor Obama så langt leder på meningsmålingene.

Til tross for at han ligger under på meningsmålingene, var McCain svært så optimistisk da han talte i Ohio fredag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fikk drahjelp av Schwarzenegger
- Den entusiasmen jeg føler her i Ohio skal føre oss til seier her og gjennom hele resten av landet, sa han til alle tilhørerne som hadde samlet seg i Hanoverton, Ohio

Ingen republikanere har noen gang vunnet valgkampen uten å vinne Ohio. I forsøk på å vinne staten fikk han senere på kvelden drahjelp av Arnold Schwarzenegger i byen Columbus. Schwarzenegger gikk løs på Barack Obamas skattepolitikk og angrep han for å fremme en sosialistisk politikk.

- Jeg forlot Europa fordi sosialismen har ødelagt alle muligheter der, sa Schwarzenegger.

En av syv ikke bestemt seg
Den populære guvernøren har så langt vært svært lite delaktig i valgkampen, men går altså nå inn for hjelpe med å vinne velgere som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Ferske meningsmålinger viser at Obama nå leder med 5 poeng over McCain. Men ifølge en måling utført for nyhetsbyrået AP har en av syv velgere ennå ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på. Blant de som ikke har bestemt seg heller fire av ti mot å stemme på McCain, mens omtrent like mange vurdere å støtte Obama. Resten er enten ubestemte eller heller mot andre kandidater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere