RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- OL-firmaer utnytter arbeidere

Sist oppdatert:
Fagforeninger hevder at suvenirer for 2008-lekene i Kina er laget med barnearbeid og tvungen overtid.

Ifølge en ny rapport er flere av de av de offisielle OL-artiklene laget for OL i Beijing i 2008 er produsert med barnearbeid, tvungen overtid og lave lønninger. Alt for å øke profitten, står det i rapporten.

Playfair, en verdensomspennende sammenslutning av fagforeninger fordømmer «grove brudd på arbeiderrettigheter» i fire kinesiske fabrikker i forkant av lekene. De står bak rapporten No medal for the Olympics on labour rights (OL får ingen medalje for arbeiderrettigheter).

I rapporten heter det at de fire fabrikkene ansetter barn helt ned ti tolv år, og at lønningene til de voksne ligger på halvparten av Kinas lovlige minstelønn.

Fabrikkene har blant annet lisens til å produsere offisielle OL-caps og bagger, melder BBC.

Den internasjonale OL-komiteen (IOC) sier de etterstreber en etisk profil. IOC sier de ikke har direkte kontroll over hvilke selskaper som produserer OL-artikler, men at IOC forventer av vertsbyene at de følger retningslinjene for grunnleggende faglige rettigheter.

De fire fabrikkene avviser på sin side anklagene overfor BBC, som har besøkt to av fabrikkene.

Det taiwanske selskapet Lekit Stationary har operert i byen Dongguan i Guandong-provinsen i Kina de siste 20 årene og produserer papirbeger, notatbøker og klistremerker med og OL-motiver. Rapporten anklager selskapet for å ansette barn og tvinge dem til å arbeide inntil 13 timer dagen.

- Dette er ikke sant. Vi tar oppdrag for noen av de beste merkenavnene i verden, og de undersøker vårt selskap månedelig, sier direktør Michael Lee.

Også Main land Headwear Holdings i utkanten av byen Shenzehen avviser anklagene.

- Vi følger regjeringens retningslinjer her, så jeg er ikke sikker på hvor disse beskyldningene kommer fra, sier produksjonsdirektør Samuel Wai.

Også noen av de ansatte som har snakket med BBC deler Wais syn.

Sun Weide, talsperson for OL-komiteen i Beijing sier han ikke har lest rapporten, men at alle selskaper som inngår kontrakter med komiteen må forplikte seg til å respektere Kinas lover og regler for arbeidslivet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere