RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Om en måned kan de lage svarte hull

Sist oppdatert:
Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard snakker ut om dagens vellykkede forsøk ved Cern.

Onsdag formiddag startet forskningsinstituttet Cern (European Organisation for Nuclear Reasearch) det omfattende eksperimentet med å studere de små prosessene som fant sted etter Big Bang.

Cern-forskerne fyrte opp partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) like etter kl. 09.00.

Målet med dagens eksperiment var å sende en protonstråle gjennom en 27 kilometer lang tunnel, noe som aldri har blitt gjort før. Dette klarte de like før kl. 10.30.

- De har klart å komme seg gjennom. Men de skal etter hvert få denne strålen opp i en vanvittig hastighet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

Stabilisere strålen
Planen er å sende partikler mot hverandre i en hastighet på 300.000 kilometer i sekundet. Dette er det nærmeste man kommer lysets hastighet.

- Etter hvert vil partiklene runde tunnelen 11.400 ganger per sekund, sier han

- Men først må de sørge for at magnetene klarer å stabilisere strålen, legger han til.

Protonstrålen som sendes ut i tunnelen, stabiliseres ved hjelp av 1600 magneter. Hver magnet veier bortimot 25 tonn.

- Nå vil de øke hastigheten trinn for trinn. Og om en måned vil de begynne med å krasje partikler. Fra da av vil man fremover øke hastigheten mellom partiklene, så om et år vil det være ti ganger kraftigere, sier Ødegaard.

Se eksperimentet her:

262182

Det har vært mange dommedagsprofetier i forbindelse med eksperimentet ved Cern. En av teoriene går ut på at LHC vil danne svarte hull som er i stand til å sluke jorden.

Men Ødegaard avviser påstanden om at eksperimentet utgjør noen fare.

- Hadde det ikke vært for at dette hadde forekommet, så hadde ikke universet eksistert. Naturen gjennomfører dette eksperimentet mange ganger hver dag med enda høyere hastighet og enda høyere energi når partikler kommer inn i jordens atmosfære, sier han.

Skulle du allikevel være i tvil har vi plukket ut litt beroligende musikk her: Låter for verdens undergang.

Svarte hull
Forskerne ved Cern skal gjennomføre en runde til i løpet av dagen, og vil bruke resten av dagen til å analysere eksperimentet.

- Når vil de såkalte svarte hullene oppstå?

- Om en måneds tid kan man i prinsippet ha nok hastighet og nok energi. Men de vil nok ta det litt forsiktig til å begynne med, sier Ødegaard.

Prosjektet, som har kostet flere titalls milliarder kroner, kom på tegnebordet allerede på 1980-tallet. Konstruksjonen av den underjordiske tunnelen startet for ti år siden.

Men det var først i fjor at den enorme tunnelen sto ferdig. Tunnelen ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike, og ligger mellom 50 og 175 meter under jorden.

Om lag 7000 forskere fra 80 land er involvert i prosjektet som omtales som tidenes vitenskapseksperiment.

Les mer om eksperimentet her: Maskinen som skal løse universets gåter


Nyhetsvarsel på mobilen:
Prøv GRATIS i en hel måned

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere