*Nettavisen* Nyheter.

- Opposisjonen uforberedt

Opposisjonen i Kirgisistan mangler ledere og er uforbedredt på konsekvensene av demonstrasjonene i landet, mener NUPI-forsker Helge Blakkisrud.

24.03.05 20:54

Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt tror opptøyene har kommet brått på opposisjonen i Kirgisistan.

- Jeg tror ikke opposisjonen hadde ventet seg dette slaget nå, men heller ventet at det ville komme ved valget som var planlagt til høsten. Så får opptøyene en egen dynamikk ut fra spontane protester. Da det spredte seg i går kastet også opposisjonslederne seg på, forklarer avdelingslederen ved Russlandsstudier ved NUPI.

Parlamentet i Krigisistan har valgt opposisjonslederen Ishenbai Kadyrbekov som midlertidig president, melder nyhetsbyrået AP torsdag.

Sluppet fri skjærtorsdag
Blakkisrud tror imidlertid en tidligere politisk fange kan være mannen som kan samle opposisjonen i landet.

Han mener Felix Kulov kan være mannen som kan samle opposisjonen i Kirgisistan i tiden framover. Opposisjonslederen har sittet i fengsel siden 2001, angivelig på grunn av korrupsjonsanklager. Skjærtorsdag ble han sluppet fri.

- Kulov er kjent, profilert og kjenner det politiske spillet i landet. Samtidig kan det være viktig at han har sittet i fengsel og oppfattes som en politisk fange. Det kan gi legitimitet hos befolkningen, tror han.

Var presidentens allierte
Kulov har tidligere vært blant president Askar Akaijevs nærmeste, noe som kan være avgjørende for utviklingen framover. Blakkisrud spør seg hvilken påvirkning presidentens menn har innflytelse på situasjonen sør i landet, hvor demonstrasjonene mot regimet startet.

- I hvilken grad man greier å gjenopprette ro og orden uten at det kommer til konflikter mellom demonstranter og myndighetene er blant de store usikkerhetsmomentene nå, fortsetter han.

Landet delt
Kirgisistan er i stor grad er delt mellom en elite i nord og en fattigere befolkning i sør. Demonstrasjonen startet i sør i byer som Osh og Jalal-Abad, men i løpet av de siste dagen har opptøyene spredt seg til nordover.

Protestene kulminerte skjærtorsdag, da rundt 1000 demonstranter stormet regjeringsbygningen i hovedstaden Bisjkek. Kirgisistan blir ansett å være blant de mer demokratiske og åpne landene i regionen.

Opposisjonen mangler ledere
Blakkisrud er overrasket over hvor raskt utviklingen har skjedd i det sentralasiatiske landet.

- Det var veldig liten motstandskraft i regimet og de var lite villlig til å forsvare seg. Da demonstrasjonene kom til Bisjkek raknet de umiddelbart, kommenterer NUPI-forskeren.

Blakkisrud mener den største forskjellen fra revolusjonene i Ukraina og Georgia er mangelen på samlende ledere hos opposisjonen.

- Det er en sammensatt gruppe. Blant de finner vi alt fra personer som har vært i opposisjon til presidenten fordi de mener han har beveget seg i en mer autoritær retning, til islamistiske grupper, påpeker han.

- Trenger bred regjering
Blakkisrud tror det i nærmeste framtid vil bli stablet en midlertidig regjering på beina og at det deretter vil bli avholdt nyvalg.

- Da er det viktig at regjeringen favner såpass bredt at den oppfattes om legitim i folket. I et større perspektiv er det viktig for regionen å beholde stabiliteten i landet. Det har for eksempel vært aktivitet i Kirgisistan av ytterliggående islamistiske grupper, understreker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag