*Nettavisen* Nyheter.

- Optimisme i Midtøsten-forhandlinger

De israelske og palestinske diplomatene bak det såkalte Geneve-initiativet gir uttrykk for optimisme etter samtaler med blant andre utenriksminister Colin Powell i USA.

05.12.03 20:18

- Medansvarlige for en uoffisiell fredsplan for Midtøsten uttaler fredag at de ble oppmuntret av samtaler med Powell. Planen omtales som et supplement til det USA-støttede " veikartet for fred", melder Reuters.

Israels statsminister Ariel Sharon har uttrykt sterk misnøye med at de nye fredsforhandlerne skulle få snakke med amerikanerne, noe Powell på sin side har valgt å overse.

Den tidligere israelske arbeiderparti-justisminister Yossi Beilin og den tidligere palestinske informasjonsministerenYasser Abed Rabbo, som står bak det såkalte Genève-initiativet, deltok fredag på et møte med Powell. Møtet i det amerikanske Utenriksdepartementet varte i nesten to timer, hvilket var mye lenger enn planlagt.

De to hadde ifølge NTB flere mål med møtet: De ville gjøre det klart for Powell at initiativet kun er ment som et supplement til det såkalte veikartet for fred, og de ville vise at det kan brukes til å presse partene til å følge veikartet. Dessuten kan initiativet brukes til å demonstrere for palestinere og israelere at det må kjøpslåing til for å få til en fredsavtale.

Bush-regjeringen lytter som oftest til Sharon, og viseforsvarsminister Paul Wolfowitz avlyste uventet sitt planlagte møte med utsendingene torsdag. Sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice ville ikke møte dem, men fredag åpnet Powell dørene for Beilin og Abbo. Flere av regjeringens framtredende Midtøsten-rådgivere var til stede under møtet.

"Produktivt"

President Bush kalte torsdag initiativet "et produktivt bidrag" til å få slutt på konflikten.

Både Bush og Powell har gjentatte ganger understreket at USA fortsatt vil følge prinsippene i det såkalte veikartet.

-Genève-initiativet er produktivt så lenge det er forenlig med disse prinsippene, nemlig at terroren må bekjempes, sikkerheten må være ivaretatt og vi må se framveksten av en fri og demokratisk palestinsk stat, sa Bush torsdag.

Går lengre

Palestinske myndigheter har gitt sin tilslutning til veikartet, mens Ariel Sharon kun har gitt en tilbakeholden anerkjennelse. Genève-initiativet går lengre enn veikartet på et par av de mest betente punktene, nemlig ved å foreslå løsninger for striden om Jerusalem og om palestinske flyktninger. Jerusalem foreslås delt i to slik at byen blir hovedstad både for den palestinske og israelske staten. Det foreslås videre at de fleste palestinerne som flyktet under og etter opprettelsen av den jødiske staten i 1948, må oppgi kravet om å vende tilbake.

Israels regjering sa før Powells møte med Genève-utsendingene at å møte dem ville være et feiltrinn. Beilin har på sin side forsikret at Genève-initiativet bare er et "tillegg" til veikartet.

Lav profil

Amerikanerne ønsker ikke å skape for mye blest om planen av frykt for at det skal overskygge arbeidet som foregår i kulissene for å få fredsprosessen på sporet igjen.

Representanter for de palestinske myndighetene møtte torsdag militante palestinske grupperinger i Kairo for å diskutere en våpenhvile, skriver avisa Washington Post. Amerikanerne krever at Israel må gjennomføre en rekke konkrete tiltak hvis de palestinske gruppene blir enige om å stanse alle angrep på Israel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.