RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ordre om å overse overgrep

Foto: Maya Alleruzzo (Ap)
Sist oppdatert:
WikiLeaks-dokumenter om Irak-krigen avslører tortur av hjelpeløse ofre.

En hemmelig ordre gjorde det mulig for USA å overse irakiske sikkerhetsstyrkers overgrep mot hjelpeløse fanger. Det framgår av WikiLeaks-lekkasjene.

Fangene ble utsatt for overgrep som mishandling, elektrosjokk og voldtekt, og også drap skriver den britiske avisen Guardian.

Ikke etterforsket

Flere hundre av de lekkede dokumentene om Irak-krigen som WikiLeaks har publisert avslører tortur av hjelpeløse ofre, bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaier, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger.

At de ikke ble etterforsket er et resultat av Frago 242, en såkalt fragmentarisk ordre, som ble iverksatt i juni 2004, ett år etter invasjonen av Irak.

Frago 242 oppfordrer koalisjonsstyrkene til ikke å utrede noen form for overtredelse av loven som regulerer konflikter, som blant annet overgrep mot fanger.

- Et blodbad

Julian Assange, en av grunnleggerne bak WikiLeaks, kaller innholdet av de hemmeligstemplete dokumentene om Irak-krigen for et regulært blodbad.

- Disse dokumentene avslører detaljer om seks år av Irak-krigen på bakkenivå. Soldatene på bakken, deres rapporter, hva de så, ha de sa og hva de gjorde, sier Assange i et intervju med CNN.

Sivile ofre

Minst 109.000 mennesker ble drept i Irak mellom invasjonen i mars 2003 og slutten av 2009. 63 prosent av dem var sivile, viser hemmelige dokumenter WikiLeaks har avslørt.

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Jazeera røper WikiLeaks-lekkasjen at USA førte hemmelige lister over drepte og sårede irakere, selv om de alltid benektet det. Ifølge listene ble til sammen 285.000 irakere enten drept eller såret i krigshandlingene.

Andre dokumenter viser at USA visste om, men unnlot å etterforske mishandling av fanger som irakiske soldater og politi var skyldig i.

Opplysningene er å finne i 400.000 hemmelige amerikanske dokumenter om krigen i Irak som WikiLeaks lekket fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere