- Ordre om å overse overgrep

Foto: Maya Alleruzzo (Ap)

WikiLeaks-dokumenter om Irak-krigen avslører tortur av hjelpeløse ofre.

23.10.10 13:06

En hemmelig ordre gjorde det mulig for USA å overse irakiske sikkerhetsstyrkers overgrep mot hjelpeløse fanger. Det framgår av WikiLeaks-lekkasjene.

Fangene ble utsatt for overgrep som mishandling, elektrosjokk og voldtekt, og også drap skriver den britiske avisen Guardian.

Ikke etterforsket

Flere hundre av de lekkede dokumentene om Irak-krigen som WikiLeaks har publisert avslører tortur av hjelpeløse ofre, bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaier, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger.

At de ikke ble etterforsket er et resultat av Frago 242, en såkalt fragmentarisk ordre, som ble iverksatt i juni 2004, ett år etter invasjonen av Irak.

Frago 242 oppfordrer koalisjonsstyrkene til ikke å utrede noen form for overtredelse av loven som regulerer konflikter, som blant annet overgrep mot fanger.

- Et blodbad

Julian Assange, en av grunnleggerne bak WikiLeaks, kaller innholdet av de hemmeligstemplete dokumentene om Irak-krigen for et regulært blodbad.

- Disse dokumentene avslører detaljer om seks år av Irak-krigen på bakkenivå. Soldatene på bakken, deres rapporter, hva de så, ha de sa og hva de gjorde, sier Assange i et intervju med CNN.

Sivile ofre

Minst 109.000 mennesker ble drept i Irak mellom invasjonen i mars 2003 og slutten av 2009. 63 prosent av dem var sivile, viser hemmelige dokumenter WikiLeaks har avslørt.

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Jazeera røper WikiLeaks-lekkasjen at USA førte hemmelige lister over drepte og sårede irakere, selv om de alltid benektet det. Ifølge listene ble til sammen 285.000 irakere enten drept eller såret i krigshandlingene.

Andre dokumenter viser at USA visste om, men unnlot å etterforske mishandling av fanger som irakiske soldater og politi var skyldig i.

Opplysningene er å finne i 400.000 hemmelige amerikanske dokumenter om krigen i Irak som WikiLeaks lekket fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag