RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Overgir seg aldri

Sist oppdatert:
Les Nettavisens eksklusive intervju med broren til den beryktede lederen av Fatah al-Islam

De siste ukene har det rast harde kamper mellom den militante palestinske grupperingen Fatah al-Islam og libanesiske regjeringsstyrker i flyktningleiren Nahr Al-Bared ved Tripoli.

Mange sivile er blant dødsofrene i de harde kampene.

- Ikke terrorister
Nettavisen har intervjuet broren til Shaker Al-Absi (50), som opprettet Fatah al-Islam i november i fjor. Abdel Razaq Al-Absi mener broren hans ikke kan klandres for de sivile tapene og det helvete flyktingene lever i.

- Broren min og de andre krigerne i Fatah al-Islam er ikke kriminelle eller terrorister. Jeg mener at de ikke har ansvaret for at mange sivile er blitt drept. Det er den libanesiske regjeringen som har ansvaret. Det er en politisk krise i Libanon, og regjeringen har en egen agenda i denne saken, hevder Abdel Razaq.

Han forteller at broren vet at Fatah al-Islam ikke kommer til å vinne kampen, men at han aldri vil gi opp.

- Han ønsker å bli martyr, og vi har forberedt oss på at han kan bli drept, forteller legen.

- For å forstå motivasjonen bak Fatah al-Islam, må man lese den 50 år lange blodige historien om Midtøsten. Israel respekterer ikke FN-resolusjonene som krever tilbaketrekning fra de arabiske landene, stans i drapene på palestinere og aksept for en palestinsk stat. Vi venter mer uro i Midtøsten dersom Palestina-problemet ikke blir løst, sier Abdel Razaq på telefon fra Amman.

Var kommunist
Abdel Razaq sier at broren hans oppholder seg i flyktningleiren Nahr Al-Bared med kone og seks barn - fem døtre og én sønn.

- Broren min var kommunist, men de siste tre årene er han blitt opptatt av islam. Han ofrer alt for den palestinske kampen. Han og andre medlemmer av Fatah al-Islam kommer fra forskjellige land. De er skuffet og desperate og har som hovedmål å kjempe mot USA og Israel, fortsetter Abdel Razaq.

Jordaneren forteller at broren var med på å etablere PLO. Men etter splittelsen blant palestinske politikere på 1980-tallet og Oslo-avtalen, mener Shaker at PLO og palestinske politikere har sviktet den palestinske befolkningen.

Han peker på at PLOs leder gitt den libanesiske regjeringen grønt lys til å ødelegge Fatah al-Islam.

Che Guevara som forbilde
Han forteller at broren har studert medisin i tre år og at han har en fortid som jagerpilot.

- Han har hele tiden hatt Cubas Che Guevara som forbilde. Han fortalte meg noe Che Guevara sa til Fidel Castro i 1956 da de kjempet sammen mot regjeringsstyrker. Che Guevara fortalte at han hadde med seg to sekker, én med medisinsk utstyr og én med våpen. Deretter kastet han den med medisinsk utstyr og sa at sekken kunne hjelpe noen, men at våpen skulle redde hele nasjonen, sier Abdel-Razaq.

Abdel-Razaq forteller at Shaker fikk beskjed om morens død for en uke siden. Shaker var trist for at han kan ikke kunne komme til Jordan for å delta i begravelsen.

- Sist gang han møtte moren, var i Syria i fjor da han ble løslatt fra fengsel der. Det var før han dro til Libanon. Broren min kommer ikke til å gi opp, og vi regner med at vi vil få dårlig nyheter fra Libanon om ham, avslutter Abdel-Razaq.

Al-Absi ble in absentia dømt til døden i Jordan i 2004 for å ha drept en amerikansk diplomat i 2002. Al-Qaidas tidligere leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi ble også dømt til døden i samme sak. Absi ble fengslet i Syria, men flyktet tilbake til Libanon da han ble løslatt i fjor.

-Støtter ikke Fatah al-Islam
Sist uke skrev Nettavisen om Hamzeh Ahmad, som har bodd i Norge i seks år. Faren og broren med kone og to barn bor fortsatt i flyktningleiren Nahr Al-Bared ved Tripoli.

Han sier at palestinerne i leiren ikke har noe å gjøre med Fatah al-Islam.

Lese også: Pappa nekter å forlate leiren
PLOs representant i Libanon, Abbas Zaki, og en sentral Fatah-politiker sier til Nettavisen at PLO støtter den libanesiske hærens operasjon mot Fatah Al-Islam.

Ifølge Zaki finnes det rundt 5000 palestinske flyktninger i leiren nå, etter at de fleste flyktningene har flyktet til en leir lenger nord.

- Må overgi seg
Libanesiske styrker fortsetter krigen mot Fatah al-Islam, selv om enkelte av islamistgruppen Fatah al-Islams krigere har overgitt seg. Minst 107 mennesker er blitt drept de siste to ukene

Den libanesiske sports- og ungdomsministeren, Ahmed Fatfat, advarer Fatah, og sier at de ikke har noen annen mulighet enn å overgi seg til den libanesiske hæren.

En talsmann for Fatah al-Islam, Abu Salim Taha, avviser overfor Nettavisen at de komme å overgi seg.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere