*Nettavisen* Nyheter.

- Pakistan verre enn Irak

Foto: Scanpix/Getty Images/AFP

USA vil gjerne sende soldater til Pakistan. - Det vil bli en verre hengemyr enn Irak, advarer opposisjonsleder.

25.01.08 10:14

Bush-administrasjonen er villige til å sende amerikanske soldater til Pakistan for å hjelpe til med å slå ned opprøret der, melder CNN. De siste ukene har grupper tilknyttet al-Qaida trappet opp sine aktiviteter i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Dialog
USAs forsvarsminister Robert Gates sier USA vil hjelpe Pakistan hvis de ber om det. Så langt har pakistanske myndigheter forholdt seg kjølig til denne type tilbud fra USA. Tvert imot har president Pervez Musharraf advart USA mot å gå inn i Pakistan.

- Dette har vært et tema for kontinuerlig dialog, sier Gates.

- Pakistan er et suverent land. De har selvsagt rett til å bestemme om styrker fra et annet land skal kunne operere på deres territorium.

- Katastrofe
Den pakistanske opposisjonslederen Imran Khan advarer nå USA mot å engasjere seg militært i Pakistan.

- Hvis USA sender soldater inn i stammeområdene vil det bli en verre hengemyr enn Irak, sier Khan.

Han er kritisk til Musharraf, men mener likevel et amerikansk militært engasjement vil være en katastrofe. Musharraf har «endelig» startet en dialog med stammeldere i området i et forsøk på å isolere al-Qaida og andre terrorgrupper. Khan mener et amerikansk nærvær vil ødelegge dette arbeidet.

- Vi vinner ikke stammene ved å bruke militære helikoptre som bomber landsbyer der uskyldige mennesker dør. De som forstår seg på stammeområdene ville aldri forestilt seg å drive en slik politikk, sier han.

Samordner
USA har 28.000 soldater i nabolandet Afghanistan. Ifølge Washington Post har den amerikanske hæren begynt å bygge det første av åtte planlagte koordineringssentraler langs grensen mellom de to landene.

Sentralene skal bemannes med militære fra Afghanistan, Pakistan og USA for å bedre utvekslingen av etterretningsopplysninger og samordne militære aksjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.