- Pappa ble torturert med elektriske støt

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Netavisen).

Nesten 5000 palestinere sitter i israelske fengsler.

16.05.13 21:31

RAMALLAH (Nettavisen): Nettavisen befinner seg på den åpne plassen Deirdipwan, midt i Ramallah på Vestbredden. Her er et hundretall mennesker samlet for å protestere mot israelernes arrestasjoner og fengslinger av unge, palestinske menn.

Plassen er fylt med sorgtunge mødre som ikke har sett sønnene sine på flere år. Mange av dem demonstrerer daglig mot Israels behandling av dem som omtales som terrormistenkte.

Demonstrantene flokker seg rundt den ene hvite journalisten på stedet, i håp om å få nå fram med budskapet sitt til beslutningstakere utenfor Vestbredden.

Abdul Karim Mohammed As’ad er en eldre herre som har tatt plass sammen med de mange mødrene.

- Hensikten med denne demonstrasjonen er å legge press på den israelske regjeringen fordi de har fengslet så mange palestinere. Vi ønsker å få dette ut til hele verden, og få andre land til å hjelpe oss med å løslate disse fangene fra israelske fengsler, sier Abdul Karim Mohammed As’ad til Nettavisen.

- De lyver hver dag
Mohammed As’ad forteller at faren hans ble arrestert av israelske soldater en gang på 1970-tallet.

- Faren min var 70 år gammel da han ble arrestert. Han ble løslatt etter tre år i fengsel. Han døde fem år etter at han ble løslatt. Israel ville ikke at han skulle dø i fengsel, sier Mohammed As’ad, som har vært arabisk språklærer av yrke.

Han hevder faren ble torturert med elektriske støt under fangeoppholdet, men Nettavisen kan imidlertid ikke verifisere denne informasjonen.

- Hele kroppen hans var brent med elektriske støt, hevder Mohammed As’ad.

- Hvorfor fengslet de faren din?

- De hevdet at han hjalp til i aksjoner mot det israelske forsvaret. Men de lyver. De lyver hver dag, sier han.

- Han har ikke gjort noe
Nettavisen får henvendelser fra flere mødre som vil lette på trykket de har sittet inne med i mange år.

- Sønnen min har vært i fengsel i mange år. Han har ikke gjort noen ting, sier Farideh Mouhamad til Nettavisen.

Hun forteller at sønnen Rafao S Rashid (31) har sittet fengslet siden 2006.

- Han sier at han ble fengslet fordi han var tilknyttet Fatah. Sønnen min elsker landet sitt og kjemper med sin røst. Jeg har et budskap til hele verden. Se hva de (Israel) har gjort med min sønn, sier hun.

- Men hvorfor ble han pågrepet?

- De tok ham bare fordi han er palestiner og fordi han elsker landet sitt.

- Hvor er freden?
En annen mor forteller at sønnen, som ifølge henne selv, har sonet i 18 år. Nå har han sultestreiket i to måneder.

- Han er altfor tålmodig, sier moren.

Engelsklæreren Nazir Abuadi bryter inn i intervjuet, og vil gjerne få fram at det internasjonale samfunnet gjør for lite for det han kaller undertrykte palestinere.

- Jeg synes ikke de europeiske landende gjør nok for palestinerne. De må bruke mer tid på å ha fokus på våre problemer her. De må få til skikkelige forhandlinger mellom partene. Det har vært mange forsøk tidligere, men hvor er freden? Hvor er freden? sier han.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen).

4764 palestinske fanger
Den israelske organisasjonen Btselem overvåker brudd på menneskerettigheter som er begått av Israel mot palestinere i De palestinske selvstyreområdene. I slutten av mars måned var det registrert 4764 palestinske sikkerhetsfanger og innsatte som var fengslet i israelske fengsler. I tillegg var det registrert 1401 palestinere som ble holdt i israelske fengselsfasiliteter fordi de har oppholdt seg ulovlig i Israel.

Kaptein Barak Raz i den israelske hæren, er talsmann for sikkerhetssituasjonen på Vestbredden. Han mener pågripelsene av terrormistenkte på Vestbredden er helt avgjørende for dagens relative stabile sikkerhetssituasjon.

Her kan du lese et lengre intervju med kaptein Barak Raz.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen).

I korte trekk så er det Fatha-bevegelsen som har kontrollen på Vestbredden, mens Hamas - som er erklært som en terrororganisasjon av blant annet Israel og USA - har kontrollen på Gazastripen.

- Fatah og Hamas har samme mål, som er å opprette en palestinsk stat. Den eneste forskjellen er måten de ønsker å oppnå dette målet på. Hamas er fortsatt involvert i terrorisme, mens Fatah har skjønt at diplomati er veien å gå. Det er en stor forskjell på relasjonene Israel har til Fatah og relasjonene Israel har til Hamas, sier Raz.

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen).

Frykter et sikkerhetsvakuum
Raz, som hevder Hamas er i ferd med å få et sterkere fotfeste på Vestbredden, sier at dagens sikkerhetssituasjon hadde kollapset om Israel sluttet å arrestere terrormistenkte i palestinske byer som Ramallah.

- Risikoen for et sikkerhetsvakuum i dette området overgår absolutt risikoen ved et sikkerhetsvakuum i Gaza. Det er rimelig å si at sikkerhetsvakuumet i Gaza har gjort det mulig for deres (Hamas) raketter til å nå så langt som Jerusalem og Tel Aviv, sier Raz.

Tidligere samme uke tok Raz Nettavisen med på en utkikkspost på Vestbredden. Han mener utkikksposten kunne vært en ideell utskytningsrampe for Hamas’ raketter, om de fikk kontrollen over Vestbredden.

- Fem eller seks kilometer herfra, så har vi Ben Gurion internasjonale flyplass. I 2001 og 2002 da Hamas begynte å snakke om raketter, så snakket de om å avfyre dem herfra - og ikke fra Gazastripen. Heldigvis så er vi ikke i den situasjonen i dag, noe vår terrorbekjempelse sørger for, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.