- Paris-terrorist var en festglad kvinnebedårer

Omar Mostefai (29) skal ha frekventert en moské i Lucé, hvor han angivelig ble radikalisert av en belgisk imam med marokkansk opprinnelse. Moskeen holdt en pressekonferanse søndag (bildet). Så langt er det ikke frigitt bilder av Mostefai.

Omar Mostefai (29) skal ha frekventert en moské i Lucé, hvor han angivelig ble radikalisert av en belgisk imam med marokkansk opprinnelse. Moskeen holdt en pressekonferanse søndag (bildet). Så langt er det ikke frigitt bilder av Mostefai.

Slik ble den blonde, blåøyde gutten radikalisert.

16.11.15 21:44

Omar Mostefai (29) er den første blant terroristene i Paris som ble indentifisert. Fransk politi klarte å indentifisere terroristen ved hjelp av et fingeravtrykk fra en fingertupp de fant på åstedet i konserthallen Bataclan, hvor 89 mennesker ble drept. Han beskrives som en småkriminell av franske politimyndigheter.

Mostefai var en blond, blåøyd gutt da han vokste opp i Paris-forstaden Courcouronnes.

- Han var en god og kjærlig person. Han var 180 centimeter høy, og hadde blondt hår og blå øyne. Han var en kvinnebedårer og hadde mange kjærester. Han likte å feste, sier en tidligere nær skolekamerat, Hafid Ouzi, ifølge The Times.

Artikkelen fortsetter under.

- Han hadde de samme drømmene som vi alle har - å ha et hus, en bil og en kone, sier Ouzi.

Men så gikk det fryktelig galt. Den tidligere kvinnebedåreren ble radikalisert, og endte opp med å ta del i et terrorangrep som krevde 129 menneskeliv.

- Radikalisering skjer ansikt til ansikt
De siste årene har det vært mye fokus på radikalisering som foregår på internett. En fransk forsker mener imidlertid at mye av radikaliseringen i de franske forstedene også skjer ansikt til ansikt.

Franck Orban Foto: Foto: Hioa

- Du kan ha en fortid som småkriminell, men du trenger ikke nødvendigvis å ha blitt radikalisert i et fengsel. Det finnes mange arenaer hvor radikalisering skjer og det er flere mulige inngangsporter for å bli radikalisert, sier Franck Orban, førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold, til Nettavisen.

- I en tid hvor alle snakker om radikalisering på nettet, så har vi et godt eksempel med de to brødrene - hvor den ene er drept og den andre på rømmen - som tydeligvis har vært i en spiral hvor den ene har radikalisert den andre, sier Orban.

Franskmannen henviser til de to brødrene Brahim (31) og Salah Abdeslam (26), som er blitt identifisert som to av terroristene. Førstnevnte sprengte seg slev i luften i Paris’ gater, mens sistnevnte er i skrivende stund på frifot.

- Noe lignende skjedde med brødrene Cherif og Said Kouachi som angrep Charlie Hebdo i januar. Radikalisering skjer ikke bare på nettet, men skjer i stor grad gjennom menneskelig kontakt, sier Orban.

Fakta

Fakta om antatte gjerningsmenn i Paris

Domfelt åtte ganger
Mostefais portugisiske mor konverterte til islam da hun giftet seg med hans algeriske far. Mostefai beskrives som en bråkmaker som var involvert i gjengkriminalitet. Han ble domfelt åtte ganger for lovbrudd som tyveri, kjøring uten førerkort og for å ha fornærmet en polititjenestemann. Han sonet aldri noe fengselsstraff.

Til slutt besluttet faren å flytte familien fra Paris-forstaden Courcouronnes til byen Chartres sør for Paris, i håp om å skåne sønnen for et liv som kriminell.

- Søken etter mening med livet
I Chartres begynte imidlertid Mostefai å frekventere en moské i Lucé utenfor Chartres. Her skal Mostefai ha kommet i kontakt med en radikal, muslimsk predikant fra Belgia med marokkansk opprinnelse.

- Hvem som helst kan bli radikalisert, og det finnes ingen geografiske eller sosiologiske begrensninger. Man trenger ikke å være fattig og arbeidsledig for å bli radikalisert. Men samtidig har flere av de mistenkte en turbulent familiebakgrunn fra forstedene, og de står ofte uten særlig utdannelse eller jobb, sier Orban.

- Kjedsomhet og søken etter mening med livet, kombinert med en småkriminell bakgrunn, ser ut til å være ingrediensene for å bli fanget opp av et radikalisert miljø som tilbyr ofrene et nytt og bedre liv i en hypotetisk, heroisk framtid.

- Radikalisering skjer ansikt til ansikt, og etterretningstjenester sliter med å trenge inn i disse lukkede miljøene. Forstedene spiller igjen en ganske sentral rolle i denne terror-saken. Ofte starter det med at et par mennesker blir radikalisert, og så dannes et miljø som trekker til seg individer, sier Orban.

I 2010 besluttet fransk etterretning å stemple Mostefai som en potensiell sikkerhetstrussel. I 2013 reiste Mostefai til Syria. Han returnerte til Frankrike i fjor. Mostefai skal aldri ha blitt arrestert i tilknytning til terror.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.