RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ISSOUF SANOGO (Afp)

- Partene må respektere valgresultatet

Sist oppdatert:
Jonas Gahr Støre er svært bekymret for utviklingen i Elfenbenskysten. Nå frarådes nordmenn å reise til landet.

Gårsdagens enstemmige vedtak i FNs sikkerhetsråd, som oppfordrer alle parter til å respektere valgresultatet, støttes også av utenriksdepartementet.

Det gjelder også anerkjennelse av Alassane Dramane Ouattara som ny president. Sittende president, Laurent Gbagbo nekter å gå av og gi presidentembetet videre til utfordreren Alassane Ouattara.

- Volden må stanses

- Vi er svært bekymret for den utviklingen som avtegner seg i Elfenbenskysten etter presidentvalget i slutten av november. Partene må respektere valgresultatet, som viste at den sittende presidenten tapte. Samtidig må de sørge for at volden stanses og at grunnleggende menneskerettigheter ivaretas, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en melding tirsdag ettermiddag.

På utenriksdepartementets Landsider.no frarådes nå alle reiser til Elfenbenskysten.

FN-styrken blir

Mandag fornyet også sikkerhetsrådet mandatet til FNs fredsbevarende styrker i Elfenbenskysten fram til 30. juni 2011.

- Det er viktig at FN kan fortsette som støttespiller i fredsprosessen og samtidig følge situasjonen på menneskerettigheter, sier utenriksminister Støre.

Vedtaket anses som en utfordring til president Laurent Gbagbo, meldte Reuters. Han har gitt de 10.000 FN-soldatene ordre om å forlate landet etter at FN kunngjorde at han hadde tapt presidentvalget 28. november.

Mandag ble situasjonen for de utenlandske soldatene ytterligere tilspisset. FN-styrken hevder de blir trakassert av ivorianske styrker som er lojale overfor presidenten, men står fast på at de ikke vil nøle med å skyte tilbake dersom de blir angrepet.

- Vi har rett til å forsvare oss. Det har allerede vært angrep mot våre soldater, og vi har måttet skyte tilbake, sier sjefen for FNs fredsbevarende styrker Alain Le Roy.

Ber Gbagbo trekke seg

I utvetydige ordelag har USAs myndigheter bedt Gbagbo om å trekke seg.

- Valget var klart, resultatet var klart, og det er på tide at han går, sa talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs.

USA varsler også at de vil følge FNs og EUs eksempel og innføre nye sanksjoner mot Gbagbo og hans regime.

Blodige sammenstøt

Det har siden valget i slutten av november vært frykt for ny borgerkrig i landet. Beskyldninger om valgfusk har ført til blodige sammenstøt mellom politi og opposisjonens tilhengere.

Over 50 mennesker er blitt drept på tre dager, og det meldes om bortføringer av folk som støtter Ouattara. Rundt 5.000 ivorianere har flyktet på grunn av uroen.

Valget var ment å bringe landet videre mot normale tilstander etter borgerkrigen i 2002 og 2003, melder NTB. Landet er splittet mellom sør, som er hovedsakelig kristent og der makteliten holder til, og nord, der det for det meste bor muslimer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere