*Nettavisen* Nyheter.

- Parti med bånd til Breivik fram i Norge-valg

Foto: The Independent (faksimile)

Utenlandske medier vier stor oppmerksomhet til at Fremskrittspartiet kommer i regjering i Norge.

10.09.13 15:31

Blant dem som går lengst, er britiske The Independent.

- Innvandringskritisk parti med bånd til massemorderen Anders Behring Breivik på kurs til å vinne seter i norsk valg, hadde nettutgaven av The Independent. som tittel tirsdag morgen, sammen med bilder av Breivik og Siv Jensen.

- Norges innvandringskritiske Fremskrittsparti ser ut til å være på kurs til å gå inn i regjeringen første gang til tross for partiets tidligere bånd til den dømte massemorderen Anders Behring Breivik som en gang var medlem av den populistiske, høyreorienterte organisasjonen, fortsetter den britiske storavisen.

Frps inntog i regjeringskorridoremne er et gjennomgangstema også i andre engelskspråklige medier.

- Sentrum-høyre-leder
Den britiske kringkastingen BBC omtaler Erna Solberg som «sentrum-høyre-leder», men tilføyer at hun forventes å danne regjeringen med «det innvandringskritiske Fremskrittspartiet».

The Guardian skriver at «Norges nye sentrum-høyre-regjering står foran tøffe koalisjonsforhandlinger». Avisen påpeker at den nye regjeringen må forholde seg kritisk både til innvandringspolitikken og offentlige utgifter, men at Solberg i spissen for Høyre også skal forholde seg til «et populistisk parti som ønsker å bruke mer av landets store oljerikdom».

Nordiske
Svenske Aftonbladet er derimot ikke først og fremst opptatt av Fremskrittspartiet.

- Norge har sagt sitt. Velgerne vil ha en ny regjering, og Høyre-lederen Erna Solberg blir den som danner ny regjering, konstaterer avisen.

Dagens Nyheter fastslår at det blir «maktskifte i Norge – borgerlig majoritet», mens Expressen.se omtaler Høyre-lederen som «Norges nye stjerne».

I Danmark skriver Jyllands-Posten at «Stoltenberg erkjenner nederlag» sammen med «storseier til blå blokk i Norge». Politiken går rett inn i den nye regjeringens nye utfordringer og skriver at «oljeboring i nord skiller de norske borgerlige».

- Velgernes dom var tydelig og hard, skriver avisen.

Den finske svenskspråklige avisen Hufvudstadsbladet skriver nøkternt at «maktskifte venter i Norge» etter at de fire borgerlige partiene har fått «en klar majoritet».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: The Independent (faksimile)

Tyskland
Nettavisen til den liberale tyske nettavisen Die Zeit er mindre dramatisk enn The Independent, men finner også grunn til å nevne Fremskrittspartiets inntog i en norsk regjering innledningsvis.

- Norge rykker politisk til høyre. Ved stortingsvalget seiret den konservative koalisjonen til Erna Solberg. For første gang kan høyrepopulistene komme i regjering, skriver Zeit Online.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ( FAZ ) skriver under tittelen «Høyredreining og regjeringsskifte» at Erna Solberg «kan komme til å ta det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet» med i sin kommende regjering.

Den arabiske kringkastingen Al Jazeera legger på sin engelskspråklige nettside vekt på at Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg har innrømmet nederlag. Den siterer Siv Jensen på at Frp skal delta i regjeringsforhandlinger, men påpeker at partiet har mistet mange plasser i Stortinget. (©NTB) (©NTB)

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag