RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pentagon-ledelsen godkjente tortur

(CBS News/60 Minutes II)
Sist oppdatert:
Dokumenter fra Røde Kors viser at fangetorturen i Irak og på Guantanamo var godkjent av ledende personer i det amerikanske forsvarsdepartmentet.

Det finnes noen ekstremt ødeleggende dokumenter som knytter ledende personer til overgrep, sier den tidligere lederen for advokatforeningen i New York, Scott Horton, ifølge den britiske avisen Daily Telegraph.

Horton hevder at «ennå ikke den største bomben gått av».

Ifølge avisen vil en amerikansk fjernsynsstasjon vise utdrag fra dokumenter som stammer fra det internasjonale Røde Kors. Opplysningene skal vise at mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengslet ikke var en isolert hendelse, slik det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon hevder.

Flere dokumenter som har blitt lekket de siste dagene viser at justisdepartementet ga presidenten beskjed om at Genève-konvensjonen ikke omfattet «ulovlig stridende» tatt til fange under USAs krig mot terrorisme. Et av dokumentene viser at den øverste militære offiseren i Irak, general Ricardo Sanchez, godkjente bruk av hunder, sterk varme og kulde og andre former for mishandling.

- Det er klart for alle at det var en debatt i administeasjonen om hvor langt etterforskerne kunne gå. Svaret var at de kunne gå temmelig langt, sier en av Pentagons juridiske rådgivere.

Medlemmer av kongressen forlanger tilgang på alle documenter i saken fra Det hvite hus.

Tidligere er det kommet fram at forsvarsminister Donald Rumsfeld godkjente i fjor 24 avhørsteknikker til bruk på terrormistenkte fanger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere