*Nettavisen* Nyheter.

- Pentagon medansvarlig for mishandling

Foto: (EPA/Scanpix)

Forsvarsminister Donald Rumsfeld, toppledelsen i Pentagon og militærkommandoen i Irak må ta noe av ansvaret for mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak. Det er konklusjonen i en fersk uavhengig rapport.

Rapporten fra en uavhengig kommisjon ledet av tidligere forsvarsminister James Schlesinger, som ble oppnevnt av Rumsfeld selv i mai, er nå klar.

Den ble offentliggjort tirsdag, og Rumsfeld selv, sammen med generalstaben, kritiseres for ikke å ha hatt god nok oversikt over reglene for fangebehandling i amerikanske fengsler i Irak, Afghanistan og Guantanamo-basen på Cuba. Endringer i avhørsreglene som forsvarsministeren gjennomførte, førte til usikkerhet rundt hvilke metoder som var tillatt, ifølge rapporten.

Mange tilfeller
300 tilfeller av fangemishandling blir etterforsket, mange av dem i andre fengsler enn det beryktede Abu Ghraib i Irak. Schlesinger-rapporten avviser at det bare var et lite antall fangevoktere som deltok i overgrepene, slik den amerikanske regjeringen har hevdet en rekke ganger.

- Overgrepene var ikke begrenset til noen få personer, slår kommisjonen fast.

Ifølge New York Times blir også general Ricardo Sanchez, som var øverstkommanderende i Irak da mishandlingen fant sted, kritisert for ikke å ha vært tilstrekkelig oppmerksom på problemene i Abu Ghraib-fengselet.

Likevel slipper forsvarsminister Rumsfeld unna anklager om å ha gitt direkte ordrer om mishandling.

Tortur
Abu Ghraib-skandalen så dagens lys i april, da bilder av amerikanske soldater som mishandlet nakne fanger, ble offentliggjort.

Senere kom det fram at fanger også i Afghanistan og på den amerikanske militærbasen Guantanamo Bay på Cuba er blitt torturert.

Reed Brody, som er talsmann for Human Rights Watch, sier at rapporten ikke har gått langt nok.

- De snakker om feil i rutinene i ledelsen, når de burde undersøke hvem det var i Pentagon og militærkommandoen som ga ordre om, godkjente og tolererte tortur av fangene, sier Brody.

- Rapporten ser ikke ut til å ha gått inn på forholdet mellom at Rumsfeld godkjente avhørsmetoder som hadde til hensikt å forårsake smerte og ydmykelse, og den utbredte mishandlingen i Abu Ghraib, Afghanistan og Guantanamo, sier han videre.

Sju for retten
Fire av de sju soldatene som er anklaget for mishandling av fanger i Irak, har i to dager forklart seg for en militær dommer under et rettsmøte på en amerikansk base i Mannheim i Tyskland. Høringen vil avgjøre om de skal stilles for krigsrett.

De sju anklages for å ha ydmyket og i noen tilfeller slått og fotografert fangene i Abu Ghraib-fengselet, som tidligere ble brukt som tortursenter under Saddam Hussein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.