- Pilotene ble angrepet

Foto: (AP/Scanpix)

Pilotene i ett av flyene som styrtet i Russland tirsdag skal ha blitt angrepet av passasjerer. Minst 89 personer omkom i flystyrtene.

25.08.04 12:25

Ifølge CNN skal en flygeleder ha varslet politiet om at flygerne i ett av de to flyene som styrtet ble angrepet av passasjerer. CNN siterer det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax.

Talsmenn for sikkerhetstjenesten FSB sier det ikke er funnet spor av terrorisme ved noen av flyene, og katastrofene kan skyldes teknisk eller menneskelig svikt.

- For øyeblikket er hovedteorien at reglene for bruk av sivile fly er brutt, sier talsmannen Nikolai Zakharov.

Putin på ferie
Tupolev 154-flyet fra selskapet Sibir var på vei fra Moskva til feriebyen Sochi på Svartehavskysten da det styrtet ved 23-tiden lokal tid (21.00 norsk tid) i Rostov-regionen, rundt 1000 kilometer sør for Moskva. President Vladimir Putin er for tiden på ferie i byen. Flyet, som hadde minst 46 personer om bord, skal ha sendt ut et nødsignal før det styrtet. Flyselskapet Sibir hevder på sine nettsider at det dreide seg om et kapringssignal, og at selskapet "ikke utelukker en terrorhandling" , melder AP.

På grunn av dårlig vær i området tok det flere timer før redningsmannskapene fant vraket. Vrakdelene skal være spredt over et område på 40-50 kilometer, melder AP.

Hørte eksplosjoner
Tre minutter før Tupolev 154-flyet forsvant fra radarskjermene, styrtet et annet Tupolev-fly fra selskapet Volga-Aviaexpress på vei fra Moskva til Volgograd. Flyet skal ha falt fra 10.000 meters høyde.

Øyenvitner forteller at de hørte en eller flere eksplosjoner i flyet før det styrtet ved landsbyen Butjalki i Tula-regionen, rundt 200 kilometer sør for Moskva. Tupolev 134-maskinen skal ha hatt minst 43 personer om bord, og ble fløyet av direktøren for flyselskapet.

Tsjetsjenia
Flyene tok av fra Domodedovo-flyplassen i Moskva med 40 minutters mellomrom. Sikkerhetstjenesten FSB har satt i gang etterforskning med tanke på at terrorister står bak. Myndighetene har tidligere advart om mulige terroraksjoner fra tsjetsjenske separatister i forkant av presidentvalget i Tsjetsjenia senere i uka.

Svarte bokser
Bergingsarbeidere har funnet den såkalte svarte boksen med ferdskriver og taleregistrator fra begge de to russiske flyene som styrtet sent tirsdag kveld, melder Reuters ifølge NTB.

Ingen nordmenn
Det var trolig ingen norske passasjerer om bord i de to flyene, får NTB opplyst ved den norske ambassaden i Moskva.

- Vi har fått passasjerlistene fra begge flyene, og ingen av navnene tyder på at det var vestlige statsborgere om bord. Men nasjonaliteten er ikke oppgitt, og for noen er bare etternavnet oppgitt, så helt sikre kan vi ikke være, sier ambassaderåd Olav-Nils Thue til NTB.

Thue sier at ambassaden heller ikke har blitt kontaktet av noen om flyulykken, noe som også tyder på at det ikke har vært nordmenn om bord i de to flyene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.