RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pinlig ros fra USA

Sist oppdatert:
SV-leder Kristin Halvorsen vil ta republikanernes ros av Norges krigsinnsats opp i Stortingets spørretime.

I et brev til Norges USA-ambassadør Knut Vollebæk roser 82 republikanske kongressmedlemmer Norges innsats i krigen mot terror og deltakelsen blant «Koalisjonen av villige» i Irak. Uttrykket brukes rutinemessig av Bush-administrasjonen som betegnelse på landene som deltok i invasjonen.

SV-leder Kristin Halvorsen mener det er pinlig at Norge får ros fra republikanerne, og at Norge blir brukt som en brikke i den amerikanske valgkampen. Hun vil nå ta saken opp i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

- Jeg vil be statsminister Kjell Magne Bondevik gjøre det klinkende klart at republikanerne ikke kan ta Norge til inntekt for Bush sin krigføring i Irak, og spørre om hvordan han har tenkt å gjøre dette kjent overfor amerikanske myndigheter og amerikansk opinion, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Kerry
Brevet fra Representantenes hus er undertegnet av flere av de mektigste republikanerne i Kongressen, som majoritetslederen Tom DeLay og lederen for utenrikskomiteen, Henry Hyde.

- Vi skriver for å understreke hvor sterkt vi setter pris på innsatsen til soldatene i den internasjonale styrken i Irak. Til tross for kommentarer som peker den andre veien fra senator John Kerry, verdsetter vi innsatsen og ofrene dere gjør,skriver representantene.

De folkevalgte knytter Norges krigen i Irak direkte til kampen mot terror.

- Siden 11. september har nasjoner over hele verden gått sammen i en koalisjon av villige. Sammen står vi overfor utfordringen å kjempe og vinne den globale krigen mot terror, heter det i brevet.

Hjelpe Bush
Lederen for Utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland, understreker i likhet med Halvorsen at han tror brevet er en del av valgkampen i USA.

- Dette er rent valgkamputspill for å hjelpe Bush og hans påstand om at det er bred støtte for hans krig i Irak, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Norsk deltakelse er basert på FNs anmodning om å delta etter krigen og må ikke forveksles med at det har vært norsk støtte til Bush sin krig i Irak, fortsetter han.

Thorbjørn Jagland mener det må bli opp til regjeringen å vurdere om noe skal gjøres i saken.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere brevet.

Her er hele brevet:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere