*Nettavisen* Nyheter.

- Pirater vil slutte å kapre skip

Foto: Ho (Reuters)

Somaliske pirater hevder de vil slutte med kapringen og frigi alle gislene.

25.05.09 15:47

Rundt 200 somaliske pirater avholdt nylig et møte med lokale ledere og andre landsforviste i Eyl i den uavhengige regionen Putland.

Piratenes representant Abshir Abdullah forteller til BBC at de vil frigi samtlige skip og gisler, som fortsatt er i fangenskap, samt avslutte all piratvirksomhet.

Sterkt press
Piratene har den siste tiden vært under sterkt press fra lokale ledere som beskylder kaprerne for å forderve lokalsamfunnene.

Somalia har vært uten en stabil regjering siden 1991, noe som har fått piratvirksomheten til å blomstre fritt utenfor den somaliske kysten.

Men problemet forverret seg betraktelig i 2009 til tross for tilstedeværelse av krigsskip fra både EU og USA.

Krevet millioner i løsepenger
Somaliske pirater har de siste månedene kapret titall med skip og krevet millioner av dollar i løsepenger. Det norske skipet Bow Asir ble kapret tidligere i år. Mannskapet på 27, inkludert en norsk kaptein, og skipet ble etter noen uker frigitt mot et tosifret millionbeløp.

Det internasjonale samfunnet har engasjert seg enormt for å bekjempe piratvirksomheten i Adenbukten og Norge skal blant annet sende en fregatt på sensommeren som skal patruljere det piratinfiserte farvannet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.