RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Plaget av jetlag

Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Her kommer Barack Obama ned flytrappa med trøtte øyne. - Han er garantert trøtt, mener USAs ambassadør.

USAs AMBASADE (Nettavisen): Etter å ha tilbrakt en natt på presidentflyet Air Force One, lander president Barack Obama på Gardermoen klokken 08.45. Da er klokken 02.45 hjemme i Washington D.C.

- Det mange ikke tenker på er at han flyr over på natten. Og så lander han klokken 08.45 om morgenen for å signere viktige dokumenter på Nobelinstituttet, og så skal han møte statsministeren, og deretter avlevere en viktig tale på Nobelprisseremonien. Så det er en lang dag, sier USAs ambassadør til Norge, Barry White, til Nettavisen.

- Men Air Force One er vel ganske komfortabel?

- Jeg har aldri fløyet med det, men ja, jeg har hørt det. Men man flyr likevel, sier White som skal ta imot presidenten på Gardermoen sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Han får jo jetlag
White understreker at det blir en svært hektisk dag for presidenten, og at Obama sårt trenger de pausene som er lagt inn i planen.

- Han får jo jetlag og jeg antar at han skal jobbe litt med talen, sier White.

- Det er mulig at han forsøker å få hvilt litt innimellom, samtidig som han forsøker å jobbe med noen senatorer for å se om han kan få noen flere stemmer til helsereformen, sier han.

Det pågår nemlig en intens kamp for å få gjennom helsereformen i Senatet, som er Obamas viktigste sak på hjemmebane.

- Det er så mange saker som pågår i USA, og på søndag tilbrakte han hele dagen på Capitol Hill for å drive lobby for helsereformen. Mange av hans nærmeste medarbeidere kommer ikke på turen. De skulle gjerne ha vært her, men de har rett og slett ikke tid, understreker White.

Flere kritiske røster mener Obama burde tatt seg tid til å stille opp på lunsj ved Slottet, truffet barnetoget og tatt seg en tur på Fredssenteret når han først tar turen til Oslo. Men etter prisutdelingen i Oslo kommer Obama til å ha såkalt «downtime» – en pause – fram til banketten på Grand Hotel. Da vil han trolig hvile ut litt, samtidig som han styrer USA.

Les også: Her skal Obama ha «downtime»
Les også: Dette sa Obama om Norge
Les også: Slik snur Obama Oslo på hodet
Les også: - Her kan du trene når du vil, Obama

Kanskje kommer Obama
White innser at han som ambassadør er svært privilegert som får besøk av presidenten. Han skal tilbringe store deler av dagen sammen med Obama, men det er ennå uklart om Obama vil avlegge et besøk til den amerikanske ambassaden i Drammensveien.

- Det er ennå ikke avklart. Men det jeg håper på, er menneskene som jobber så hardt for ham vil få mulighet til å treffe ham på et eller annet tidspunkt.

Programmet

10. desember

08.45: Ankomst Gardermoen. Obama blir fraktet til konteinerhavnen Filipstad med helikopter.

09.20-09.25: Møte på Nobelinstituttet med leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland

10.10-11.00: Møte med statsminister Jens Stoltenberg, samt et kort møte med pressen.

11.00-12.10: Pause

12.10: Audiens på Slottet

13.00: Seremoni i Oslo rådhus

18.55: Obama hilser fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotell.

19.00: Bankett på Grand Hotell

11. desember

10.25: Avreise

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere