*Nettavisen* Nyheter.

- Politi voldtar og torturerer barn

Ifølge en rapport fra Human Rights Watch utsetter politiet på Papua Ny Guinea barn for grove overgrep.

08.09.05 14:16

Rapporten er på 124 sider og beskriver en epidemi av politivold mot barn, og en politistyrke preget av korrupsjon, lav moral og dårlige ressurser, skriver Reuters.

«Gutter og jenter forteller at de har blitt skutt, knivstukket og slått med kolben på gevær, jernstenger, trebatonger, knyttnever gummislanger og stoler. Barna tvinges også til å tygge og svelge kondomer», heter det i rapporten ifølge Reuters.

Dette er den første rapporten menneskerettsgruppen har laget om Papua Ny Guinea.

- Gjengvoldtekter
«Øyevitner har beskrevet gjengvoldtekter i politistasjoner, -biler, -brakker og andre steder».

En intern granskning av politiet i mars viste omfattende korrupsjon, og at politiet var involvert i henrettelser og nedbrenning av landsbyer.

Forfatteren av rapporten fra Human Rights Watch, Zama Coursen-Neff, sier til Reuters at kulturen for vold mot barn i Papua Ny Guinea er blant de verste i alle utviklingsland.

Volden er så rutinepreget at betjentene gjør lite forsøk på å skjule den. Noen ganger tvinges unge gutter til å sloss nakne eller å ha analsex foran andre fanger og politi.

- Misbruker 12-åringer
- De fleste politifolk på nattskift misbruker kvinner og barn i deres varetekt, sa en anonym politikilde øst i landet til forskerne da de lagde rapporten.

Homoseksualitet er forbudt i Papua Ny Guinea. Gutteprostituerte, noen av dem så unge som 12 år, rammes ofte av politiets seksuelle misbruk eller mishandling.

Rapporten beskriver hvordan politiet sprer hiv/aids ikke bare ved å misbruke unge jenter og prostituerte, men også ved å banke opp folk som har kondomer, inkludert helsearbeidere som jobber for sikker sex. Ved ett tilfelle ble prostituerte tvunget til å svelge kondomer. Mange frykter en hiv/aids -epidemi i landet.

Minst 80.000 er smittet av hiv i øystaten, halvparten av dem er kvinner. I løpet av fem år regner myndigheter i landet med at minst 13 prosent av befolkningen på 5,5 millioner vil være smittet av viruset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.