RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Politiet feilet i Beslan

Foto: DMITRY LOVETSKY (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Den offisielle granskningskommisjonen vil ikke la påtalemyndighetenes påstander om plettfri håndtering fra russiske myndigheter av Beslan-tragedien, stå uimotsagt.

Tirsdag ble en rapport som i det store og hele frifant russiske myndigheter for deres håndtering av gisseldramaet på en skole i Beslan i Nord-Ossetia, offentliggjort.

Representanter for slektninger av ofrene og de overlevende etter tragedien i september 2004, der 331 mennesker mistet livet, står imidlertid på kravene om at noen må bli stilt til ansvar for utfallet av gisselsituasjonen.

- Full av feil og mangler
Onsdag sier Alexander Torshin, mannen som leder den offisielle etterforskningen, at redningsoperasjonen var «full av feil og mangler».

Etterforskningsfunn så langt står i sterk kontrast til påtalemyndighetens rapport, hevder Torshin. Dermed samsvarer etterforskningskommisjonens funn med en tidligere undersøkelse utført av en lokal kommisjon nedsatt av folkevalgte, som fant sikkerhetsstyrkenes opptreden utilstrekkelig.

186 barn og 145 mistet livet da eksplosiver gisseltakerne hadde med seg begynte å eksplodere, og sikkerhetsstyrker stormet skolebygningen.

- Listen over feil og mangler er lang, sa etterforskningsleder Torshin da han onsdag la frem sine foreløpige funn for Russlands parlament.

Ifølge BBC vektla Torshin både uaktsomhet og uforsiktighet fra myndighetenes side.

I tillegg påpekte han at politiet i Nord-Ossetia hadde sett bort fra pålegg fra den russiske innenriksministeren om å trappe opp skolers sikkerhet i området.

- Informasjon om planlagte terrorangrep forelå ikke, men det kom advarselstelegram den 21. og den 31. august, understreket Torshin.

Tragedien i Beslan fant sted i begynnelsen av september.

- Kunne avverget aksjonen
- I disse telegrammene, basert på etterretningsinformasjon, ble innenriksdepartementets avdeling i Nord-Ossetia beordret til å trappe opp beskyttelse av alle utdanningsinstitusjoner den 1. september. Dette kunne ha avverget angrepet. Men ordren ble ikke fulgt, sa Torshin.

Ifølge BBCs reporter Emma Simpson i Moskva sier slektninger av ofrene gir uttrykk for at lenge har tenkt at mange av ofrene ikke ble drept av gisseltakerne, men av politiets kraftige skuddsalver da skolen ble stormet.

Foreløpig skal ikke granskningskommisjonen ha gjennomgått situasjonen så nøye at de kan trekke fullstendige konklusjoner.

President Vladimir Putin har sagt at representanter for myndighetene som blir funnet klanderverdige, vil bli stilt til ansvar. Hvem det vil gjelde, og hvordan de vil bli stilt til ansvar, vil først være klar når etterforskningskommisjonens endelige konklusjoner er klare en gang i løpet av 2006.

Rettssaken mot gisseltakeren Nur-Pashi Kulayev, den eneste blant aksjonistene som skal ha overlevd dramaet, begynte i mai, og er fremdeles ikke ferdig.

Den 24 år gamle snekkeren fra Tsjetsjenia står overfor ni tiltalepunkter, der i blant drap og terrorisme. Han har erklært seg ikke skyldig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere