RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Politiet senket ham i kokende vann

Sist oppdatert:
Vesten overser tortur for å få forsyninger inn til Afghanistan, hevder Human Rights Watch.

Human Rights Watch har frigjort en dyster rapport som avdekker omfattende bruk av tortur innenfor rettsvesenet i Usbekistan.

Rapporten dokumenterer blant annet en rekke episoder der mistenkte aktivister blir utsatt for psykisk og fysisk tortur begått av politimyndighetene i landet.

Rapporten er basert på intervjuer gjort med torturofre, deres familier, advokater og menneskerettsaktivister.

I et konkret tilfelle blir en spionmistenkt ilagt håndjern, mens en politimann tenner på en avis og holder flammene under kjønnsorganene, ifølge rapporten.

Det blir også fremmet påstander om at avhørsledere skambanker fanger, henger dem opp etter håndleddene og anklene og utsetter dem for voldtekt og røykforgiftning.

- Senket ned i kokende vann
Skrekkeksempelet i rapporten er drapet på den 35 år gamle Muzafar Avazov, en religiøs fange som ble drept i varetekt i 2002. Human Rights Watch opplyser i rapporten at 35-åringen ble senket ned i kokende vann av en forhørsleder.

Europa-direktør i Human Rights Watch, Jan Egeland, er i Berlin tirsdag for å lansere rapporten «No One Left to Witness».

- Bokstavelig talt så drepte regimet til Islam Karimov (president i Usbekistan) en person ved å senke ham ned i kokende vann, sier Jan Egeland til Nettavisen.

- Overser tortur og drap
Nå retter Egeland og Human Rights Watch kritikk mot Vesten og Russland, og anklager dem for å overse menneskerettighetsbruddene.

- Vi mener at Usbekistan er ett av de verste diktaturene på denne planeten. Både Russland og Nato-landene overser tortur, mord i fengsler, massearrestasjoner av politiske aktivister fordi de trenger å samarbeide med diktatoren Islam Karimov, sier Egeland.

- Russland bytter det å ha en stabil flanke mot aktiv regimestøtte. Og Vesten er villig til å overse brutal undertrykkelse i bytte mot å få baser på usbekisk jord, som de kan bruke for å forsyne sine Nato-operasjoner i Afghanistan, sier Egeland.

Egeland henviser til Natos viktige forsyningsruter som går fra baser i Usbekistan til Nato-styrkene i Afghanistan. Forsvarets Logistikkorganisasjon opplyser til Nettavisen at Norge ikke har noen forsyningslinjer fra Usbekistan til norske styrker i Afghanistan per dags dato.

Massakren i Andisjan
EU innførte sanksjoner som våpenembargo og reiserestriksjoner for navngitte offisielle tjenestemenn i Usbekistan i november 2005, som en reaksjon på usbekiske sikkerhetsstyrkers væpnede angrep på demonstranter i Andisjan i Usbekistan i mai 2005. Men sanksjonene ble opphevet for to år siden.

Nå ønsker Human Rights Watch at Vesten innfører nye sanksjoner mot landet, og iverksetter visumnekt og fryser bankkontiene til offisielle tjenestemenn som er involvert i tortur.

- Siden massakren mot sivile har det ikke blitt bedre, men på flere områder blitt verre. Nato-landene ser ut til å ha oversett lærdommen av den arabiske våren, at det vil straffe seg å gå til sengs med diktatorer, sier Egeland.

- Det er ingen tvil om at Nato-alliansen som sådan går til sengs med diktatoren når det er så viktig militæroperasjoner som foregår fra og gjennom Usbekistan, sier Egeland.

Norge opphevet sanksjonene
Norge opphevet sanksjonene mot Usbekistan samtidig med EU, og visumrestriksjonene ble opphevet av EU og Norge høsten 2008.

- På vestlig side erkjente man i økende grad at den isolasjonslinjen som har vært ført siden 2005 ikke hadde ført frem, og at engasjement og dialog nå burde styrkes. Dette er en linje vi fra norsk side også har lagt oss på. Det er en tiltagende vestlig besøksvirksomhet til Usbekistan og økt samarbeid innen EU innenfor rammen av strategien for Sentral-Asia, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen.

Lerberg Kopstad understreker at norske myndigheter følger situasjonen i Usbekistan nøye.

- Menneskerettighetssituasjonen er svært bekymringsfull, selv om viktige reformer er gjennomført, som avskaffelse av dødsstraff. Det er grunn til bekymring for fortsatte begrensninger av mediefriheten, mishandling av fengslede og trakassering av menneskerettighetsforsvarere. Dette ble tatt opp med daværende viseutenriksminister Tukhtabaev under hans besøk i Norge i mai 2010, sier Lerberg Kopstad.

- Må få samme oppmerksomhet
Egeland mener Vesten må være føre var, og ta grep om menneskerettighetssituasjonen i Usbekistan.

- Dette er et glemt diktatur som vi mener nå må få samme oppmerksomhet som de arabiske landene fikk. Det kunne være fornuftig å være i forkant av utviklingen og ikke vente på nye folkelige opprør, men at man gjør sin plikt og ikke bare kritiserer, men aksjonerer mot grove og systematiske menneskerettighetsbrudd, sier Egeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere