RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Positivt for Balkan

Sist oppdatert:
Thorvald Stoltenberg tror Milosevics dødsfall kan ha positive effekter på Balkan.

Den tidligere utenriksministeren jobbet som FNs fredsmekler på Balkan på 1990-tallet og kjenner området svært godt.

Han tror dødsfallet kan gjøre forholdene på Balkan bedre.

Mister samlingsfiguren
- Jeg tror det vil kunne bidra til å gjøre livet på Balkan lettere i den forstand at de nasjonalistiske gruppene ikke lenger vil ha noen samlingsfigur. Milosevic var en samlingsfigur for nasjonalister til og med da han satt i fengsel, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

- Milosevic er den siste av de tre presidentene i området som dør. Jeg tror derfor dødsfallet svekker det som måtte være igjen av nasjonalistiske stemninger, sier han.

Stoltenberg er ikke overrasket over bortgangen til den tidligere dikatoren, med tanke på hans hjerteproblemer den senere tid.

Nasjonalistisk
- Hvordan vil Milosevic bli husket?

- Det kommer helt an på hvem du spør. Men det vi må erkjenne er at han representerte grupper i Yugoslavia som var preget av nasjonalistiske steminger, fastslår Stolteberg.

- Det er også noe underlige ved dette: Under Titos tid, som var et diktatur, kritiserte jeg og flere andre diktaturet. Da svarte de alltid med at alternativet til diktaturet var oppløsning av Yugoslavia, tøffere strider og indre kamper - akkurat det som har skjedd, sier Stoltenberg.

Kroatias president fastslo lørdag at «det er synd Milosevic ikke levde gjennom rettssaken», mens Serbias utenriksminister uttalte at Milosevic nå aldri vil få sin straff.

- Frykter du at dødsfallet kan skape nytt sinne blant de mange tusen etterlatte og følelsen av å ikke ha fått et ordentlig oppgjør?

- Nei. Hva skulle de rette sin reaksjon mot? Vi får heller se til Chile og Sør-Afrika, som har greid oppgjørene etter dikaturene og indre motsetninger på en måte som kan være et eksempel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere