RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Presidenten ikke innblandet

Foto: David Lewis (Scanpix/Reuters)
Sist oppdatert:
Kongo-ekspert tror ikke Joseph Kabila har engasjert seg i dødsdommen.

Tirsdag ble Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) er kjent skyldige i drap og spionasje. I den militære rettssaken i Kisangani konstaterte dommeren at de to skulle dømmes til døden.

Ingen innblanding
- Jeg har i forkant av dommen uttalt at det var stor sannsynlighet for at det ville ende med en eller annen form for fellende dom. At de nå er dømt til døden tyder på at avgjørelsen ikke er tatt i Kinshasa. Her har det neppe vært noen innblanding fra president Joseph Kabila, sier Morten Bøås, seniorforsker ved Fafo, til Nettavisen.

Kongo-eksperten tror aktoratet i denne saken ivret etter å få dømt de to norske mennene til døden.

- Kabila hadde nok vært mer tjent med en lengre fengselstraff. Uansett tilsier både kongolesisk lov og praksis at dødsstraffen ikke vil bli iverksatt.

Kongo har ikke praktisert dødsstraff på et tiår, med unntak av én gang.

Nå blir denne saken anket, påpeker Bøås. En lang prosess som skal gjennom flere rettsinstanser. Ifølge forskeren, er det noe uklart hvordan form anken vil ta. Det kan bli en ny runde i militærtribunalet eller i en sivil domstol enten i Kisangani eller i hovedstaden Kinshasa.

- Vond følelse
For pastor Rune Edvardsen kom ikke dødsdommen uventet.

- Tenkte at det skulle komme. Men når jeg sitter og ser på bildene fra retten, og reaksjonene i salen, får jeg en vond følelse inne i meg. Det er en merkelig sak, der alle tiltalepunktene går gjennom.

- Hva mener du med det?

- Det er vel sjelden i en rettssak at aktoratet får rett i alt, sier Edvardsen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere