RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Presidenten senket Romneys krigsskip

Sist oppdatert:
John Kerry kaller Mitt Romney en «etch-a-scetch»-kandidat som bruker Wikipedia som faktagrunnlag. John McCain mener derimot presidenten oppførte seg respektløst og arrogant.

BOCA RATON/FLORIDA (Nettavisen): Det ble trangt om plassen på spinrommet mandag kveld.

Etter at kandidatene hadde brukt 90 minutter på å diskutere utenrikspolitikk i den tredje og siste debatten før valget, strømmet deres talerør ut på det teppekledte gulvet for å vri resultatene i sin retning.

Ifølge CNN vant president Barack Obama debatten med 48 prosent over Romneys 40 prosent, og majoriteten mente han opptrådte sterkere enn forventet.

Romney på sin side overskred forventningene til 44 prosent av seerne, ifølge målingen.

Public Policy Polling kunne melde at stememgivere i vippestatene mente Obama vant 53-43, og at 51 over 45 planlegger å stemme på ham.

- Kan ikke stole på Romney
Likevel jobbet begge sider like hardt med å få pressen på sin side.

- Det du så i kveld var forskjellen på en «commander in chief» og en forvirret kandidat. Mitt Romney kunne resitere Wikipedia-fakta om ett land, men han hadde ikke politikken. Han var bare enig med presidenten, noe helt annet enn vi har hørt de siste sju årene. Man kan ikke stole på Mitt Romney etter denne debatten, sa senator og tidligere presidentkandidat for Demokratene, John Kerry.

Han forsøkte å tegne et bilde av den republikanske kandidaten som en såkalt «etch-a-scetch»-kandidat, som forandrer innholdet i meningene sine.

- Spillet Battleship ble nevnt der inne. Jeg tror presidenten senket Romneys krigsskip i kveld. Han hadde ikke nok «binders» om utenrikspolitikk, sa han og refererte til forrige ukes blunderkommentar.

Les også: - Romney er syk

Mener Obama var respektløs
Senator John McCain, som var republikanernes motkandidat da Obama vant i 2008, mener Obama var falsk.

- 40 000 mennesker har dødd i Syria og presidenten sier vi opplever fremgang? I Irak ville presidenten alltid la styrker være igjen, og nå later han som om det aldri skjedde.

Han mener også presidenten var arrogant og gikk over streken, spesielt i sin sarkastiske kommentar om at USA ”har færre hester og bajonetter fordi militæret vårt har utviklet seg. Vi har noe vi kaller hangarskip, som fly kan lande på. Vi har båter som kan gå under vann: atomubåter”.

- Slik behandling fortjener ikke republikanernes presidentkandidat. Og jeg tror ikke det amerikanske folket spiser det.

Les utspillene fra debatten ord for ord her

McCain kritiserte også Obamas håndtering av situasjonen in Iran, et mye omdiskutert emne de siste dagene.

- Som guvernør Romney sa har fire år gått og iranerne har fortsatt prosessen mot å skaffe seg atomvåpen. Ikke kall det en suksess.

Kerry mente derimot at Romney var vel så svak på samme spørsmål.

- Du kan ikke komme til en debatt og sitte der og ramse opp fakta om et land. Spørsmålet er hvordan du vil gå fram, og Romney hadde ingen konkrete ideer.

Les også: USA avviser melding om samtale med Iran

Trakk inn økonomi
Når det gjelder kandidatenes sterkese øyeblikk mente McCain at Romneys hadde sitt etter 30 minutter – da han knyttet viktigheten av en stabil amerikansk økonomi for å styrke nasjonal sikkerhet.

Kerry på sin side nevnte spørsmålene om Iran og Pakistan som Obamas styrkepunkter.

- Hver gang Romney sa vi burde gjøre noe, kunne presidenten si at vi allerede gjorde nettopp det og enda mer. Presidenten viste klarhet, styrke og en lang liste med prestasjoner.

Her kan du lese NTBs direkteoverføring i natt:

HTML EMBED
:

Her kan du se video av hele debatten (om lag 90 minutter):

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere