*Nettavisen* Nyheter.

- Produserer flere atomvåpen

Foto: KNS (AFP)

Nord-Korea svarer på FN-sanksjonene med å produsere flere atomvåpen.

13.06.09 17:57

Fredag vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig en resolusjon, som var utarbeidet av USA, om å innføre ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea som et tilsvar på landets atomprøveskyting 25. mai i år.

Resolusjonen åpner for inspeksjoner av nordkoreanske skip, som mistenkes for å frakte atomvåpenmateriell, et utvidet forbud på import og eksport av våpen, samt ytterligere økonomiske sanksjoner.

Les også: Nye sanksjoner

Nå svarer det kommunistiske regimet med å produsere flere atomvåpen, samtidig som de truer med militære aksjoner.

- Nord-Korea vil anse ethvert amerikanskledet forsøk på en blokade som en krigshandling, opplyste det nordkoreanske utenriksdepartementet overfor det statlige nyhetsbyrået KCNA.

- For det første, så vil all plutoniumet som blir utvunnet bli omgjort til våpen. En tredel av brenselstavene har så langt blitt omprodusert. For det andre, så vil vi gjenoppta anrikningen av uran, opplyste det nordkoreanske utenriksdepartementet i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AP.

Har minst fem atomvåpen
Ifølge kjernevåpenforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, har Nord-Korea allerede mellom fem og ti atomvåpen. Men de kan produsere enda flere våpen dersom de omgjør plutonium til atomvåpen.

- På grunn av avviklingsstegene som er tatt i forbindelse med seksnasjonssamtalene, så regner de fleste med at Nord-Korea vil trenge noen få måneder før de kan produsere mer plutonium. Det er nok plutonium til mellom ett og to stridshoder, det vil si 7-8 kilo, i de 8000 brukte uranbrenselsstavene som delvis ligger til kjøling og delvis befinner seg i reaktorkjernen i den plutoniumsproduserende reaktoren i Yongbyon, sa Kippe Nettavisen tidligere i år.

Kjernevåpen på missiler
Derimot hersker det fortsatt usikkerhet om nordkoreanerne har teknologien til å feste et stridshode til en langdistanserakett.

- Det er liten grunn til å tro at landet allerede har utplassert kjernevåpen på missiler. Men om dagens test var en vellykket sprengning av et leveringsklart kjernefysisk stridshode, så er det lite som hindrer dem i å sette de få kjernevåpnene de har i tjeneste. De vil da mest sannsynlig plassere dem på sine Nodong-missiler, som er den best utprøvde typen av mulig kjernevåpenbærende missiler i Nord-Korea. Disse har en rekkevidde som gjør at hele Japan og Sør-Korea i så fall er truet, sa Kippe til Nettavisen samme dag Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengningen, 25. mai.

Pyongyang har tidligere uttalt at hensikten med landets atomvåpenprogram er et forsvarstiltak mot eventuelle angrep fra USA. Washington har sagt de ikke vil angripe Nord-Korea, men er engstelig for at atomteknologien skal bli overlevert til andre stater.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.