RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Psoriasis kan snart kureres

Sist oppdatert:
10 års intensiv forskning har ført til en eksplosjon av legemidler som kan gi håp for folk med hudsykdommen psoriasis.

De siste årene har det kommet mange nye legemidler på markedet, og enda flere er på vei. Psoriasis går per i dag ikke an å helbrede, men om noen år håper forskerne det vil være mulig å finne et legemiddel som fjerner hudplagene til alle som lider av folkesykdommen.

Utbredt
- Det vil bli mulig å behandle til og med de som er hardt rammet. Vi håper at de nye legemidlene vil vise seg å holde mål også når vi prøver dem ut i stor skala, sier professor ved hudklinikken ved Karolinska instituttet i Sverige, Mona Ståhle-Bäckdahl, til Aftonbladet.

I Norge lider mellom to og tre prosent av befolkningen av hudsykdommen. For ti år siden ble det oppdaget at hudsykdommen bare slå ut hos personer med en feil i kroppens immunforsvar.

Denne oppdagelsen ga nye behandlingsmetoder, og de siste års forskning har nå ført til et stort antall nye legemidler, skriver Aftonbladet.

- De nye legemidlene manipulerer immunforsvaret ettersom sykdommen er en immunologisk prosess som foregår i huden, sier Ståhle-Bläckdahl.

Dyrt
I USA har nylig to typer av denne medisinen. Ameviva og Raptiva, blitt godkjent. Begge har gitt gode resultater ved bruk, og nå testes legemiddelet ytterlige for å oppnå en EU-godkjenning.

I de amerikanske studiene har 20-40 prosent av testpersonene blitt symptomfrie etter bruk av legemidlene. Ifølge produsentene skal medisinene også ha langt færre bivirkniger enn andre medisiner som påvirker immunforsvaret.

Problemet med de nye prisene er prisen: Behandling med ameviva eller Raptiva koster over 90 000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere