RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Putin drepte meg

Sist oppdatert:
- President Vladimir Putin sto bak, sier den avdøde eks-spionen Aleksandr Litvinenko i en siste hilsen.

I en uttalelse fra Litvinenko hevder eks-spionen at president Vladimir Putin står bak forgiftningen.

- Du kan lykkes i å gjøre meg taus, men tausheten har sin pris. Du har vist deg som like barbarisk og nådeløs som dine verste kritikere hevder, skriver Aleksandr Litvinenkos i en siste hilsen ifølge Reuters.

- En storm av protester kommer til å ringe i ørene dine så lenge du lever, herr Putin. Måtte Gud tilgi deg for det du har gjort, sier han.

- Har sviktet
Vennen Ivar Amundsen ble kjent med den russiske eks-spionen Aleksandr Litvinenkos gjennom arbeide for menneskeretter og med Tsjetsjenia-spørsmålet. Amundsen var også venn med den russiske journalisten Anna Politkovskaja som ble skutt i oktober i år.

- I løpet av de siste 10 årene er 240 journalister forsvunnet eller drept i Russland. Hvis ikke vesten våkner opp og ser regimet Russland har blitt, da gjør ikke vestlige politikere sin plikt, sier han til Nettavisen.

Sinne
Han er ikke i tvil om at dødsfallet av den russiske eks-spionen Aleksandr Litvinenkos skyldes en forgiftning, og legger skylden på president Vladimir Putin.

- Det er hevet over enhver tvil at dødsårsaken skyldes en forgiftning, og alle linjer trekker tilbake til FSB (det hemmelige russiske politi, red.anm). Dette var en forbrytelse av slikt format at det må ha blitt direkte beordret av Putin, sier Amundsen til Nettavisen.

Bøyet unna
Ivar Amundsen synes Norges regjering, i likhet med resten av vesten, er altfor unnfallende ovenfor regimet i Russland.

- Vestlige politikere har fullstendig bøyet unna og ikke korrigert det som foregår i Russland. At ikke vesten skjønner hvilket ansvar de har! Russland bryter internasjonal lov, raser han.

Selvfølge
Amundsen tar det som en selvfølge at saken blir tatt opp under EU-toppmøtet i Helsingfors, der der både statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Vladimir Putin deltar. Stoltenberg skal også ha et separat møte med Putin klokken 15.30 fredag.

- Det er en selvfølge at Stoltenberg tar opp denne saken med Putin selv. Putin er ikke helt upåvirket av kritikk, og den eneste grunnen til at han kan forbli taus, er vestlig presse og den politiske opposisjons unnfallenhet, sier Amundsen.

Han frykter for Russlands fremtid.

- Russland har et regime som utvikler seg i negativ retning, det er i ferd med å bli diktatorisk, sier han.

For dumt å kommentere
- Mannen ble forgiftet, men anklagene mot Kreml er så utrolige at det blir for dumt at presidenten eller noen andre på den russiske siden kommenterer det, sa et medlem av den russiske delegasjonen på toppmøtet i Helsinki fredag, ifølge Reuters.

Statsminister Jens Stoltenberg sier til kanal24 at Litvinenkos død er en sak mellom Russland og Storbritania.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere