*Nettavisen* Nyheter.

- Putin er fortapt

Foto: ALEXEI NIKOLSKY (Afp)

Den siste sovjetiske lederen spår en mørk framtid for Vladimir Putin.

18.02.12 08:48

Russlands statsminister Vladimir Putin vil etter all sannsynlighet komme tilbake som Russlands president etter valget neste måned. Da får han muligheten til å sitte i ytterligere to presidentperioder, noe som utgjør tolv år.

Men Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov (80), mener Putin er fortapt om han ikke lytter til kravene fra Russlands nye «glasnostgenerasjon». Det sier han i et eksklusivt intervju med den britiske avisen The Times.

Putin har vært i kraftig motbakke den siste tiden. Bare for noen uker siden var det en demonstrasjon i gatene i Moskva med opp mot 100.000 mennesker som protesterte mot Putin.

- Jeg skal hjelpe
Gorbatsjov sier at mange av demonstrantene tilhører glasnostgenerasjonen, som vokste opp med forventninger om et mer åpent og demokratisk Russland.

- Ja, de er glasnostgenerasjonen, sier Gorbatsjov til The Times.

- Dette er riktig tidspunktet for å skape et sterkt demokratisk parti. Jeg skal hjelpe, men jeg skal ikke påta meg noe ansvar eller posisjon i dette partiet, sier han.

I utlandet er Gorbatsjov gjerne kjent for å ha lanserte begrepene glasnost (åpenhet) og perestrojka (omlegging), og som mannen som avsluttet Den kalde krigen. Men i hjemlandet har mange ansett ham for å være ødeleggeren av en supermakt. Men den såkalte våren i Moskva har endret noe på dette.

- Jeg ble intervjuet av unge journalister på radio, og de fortalte meg at holdningene overfor meg hadde endret seg betydelig i løpet av de siste månedene, sier Gorbatsjov.

Kritisk til Putin
Gorbatsjov legger ikke skjul på at han er kritisk til at Putin nå forsøker å få en tredje presidentperiode på seks år.

- Vanskelighetene som Putin står overfor, er at det er mange problemer som har samlet seg opp i landet. Mange mennesker, inkludert noen som står ham nær, føler at vi befinner oss i en blindgate, sier han.

- Tiden er moden for fornyelse og utskiftning av hele mannskapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Denis Sinyakov

- Må lytte til ropene
Gorbatsjov mener Putin må endre politikken og lytte til ropene fra den nye demokratibevegelsen i Russland, og ikke besvare dem med mer undertrykkelse.

- Om han håndterer problemene ved å innføre «ekstra tiltak», så vil det være en alvorlig feiltakelse. Da kan han bli tvunget vekk fra makten før hans periode er omme, hvis han bruker disse metodene.

Videre sier Gorbatsjov at han ikke tror Putin er en sann tilhenger av demokrati, ettersom Russland fortsatt har langt igjen å gå.

- Vi er et overgangsland som beveger seg fra et totalitært regime og samfunn gjennom en forvandling mot demokrati. Vi er omtrent halvveis. Så det å ignorere det faktum, og anta at vi allerede har demokratiske institusjoner, er feil.

- Putin vil sitte trygt
Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski tviler imidlertid på at den såkalte glasnostgenerasjonen har så mye innflytelse som Gorbatsjov antyder.

- Man må også være klar over at disse store demonstrasjonene er et storbyfenomen. Disse demonstrantene befinner seg stort sett i de store byene, mens presidenten velges av hele befolkningen. Og der tror jeg oppslutningen til Putin er høy, sier forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub M. Godzimirski, til Nettavisen.

- Så jeg tror Putin kommer til å sitte trygt, men mindre trygt enn de to første periodene, sier Godzimirski.

- Det store problemet med den politiske eliten, er at de klarer å identifisere problemene, men de har større vanskeligheter med å bekjempe dem.

- Gorbatsjov er helt ute
Dessuten mener Godzimirski at sittende president Dmitrij Medvedev har allerede svart på noen av ropene fra demonstrantene.

- Det blir blant annet en del kutt i forsvarsbudsjettet, og pengene omfordeles til andre sosiale og politiske prosjekter. Så det ser ut som at de har fanget opp disse signalene som har kommet, sier han.

Godzimirski sier at Gorbatsjov ikke vil spille noen sentral rolle i den politiske framtiden i Russland.

- Jeg tror han er helt ute. Han er en historisk person, understreker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.