RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Putin omskriver historien

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Josef Stalin blir i nye russiske lærermanualer beskrevet som tidenes mest suksessrike sovjetiske leder.

Samtidig som at Russland flekser sine utenrikspolitiske muskler mot Vesten, har Kreml nå rettet sin oppmerksomhet mot landets barn.

Ifølge den britiske avisen The Times har russiske myndigheter produsert to nye lærermanualer som avskriver Sovjetunionens grusomme fortid, i tillegg til at den inneholder propaganda som underbygger Vladimir Putins visjon om at Russland er en sterk nasjon.

Verste katastrofen
I en av manualene, som er for samfunnslærere, blir det presentert som fakta at Sovjetunionens fall var «den verste geopolitiske katastrofen i det 20-århundret». I tillegg blir USA beskrevet som et maktsultent land med ønske om å bli et globalt imperium som er fast bestemt på å isolere Russland fra sine naboer.

I den andre manualen, som tar for seg russisk nyere historie fra 1945 til 2006, er det flere av forfatterne som har nære bånd til Kreml. I det siste kapittelet «Suverenitet og Demokrati» blir Putin fremstilt som en helt. Den sittende presidenten får blant annet æren for å stå bak alt godt som har hendt i Russland siden 2000 (året Putin ble president).

Masseutryddelser
Videre blir Josef Stalin beskrevet som «tidenes mest suksessrike sovjetiske leder». I tillegg blir Stalins arbeidsleirer og masseutryddelser beskrevet som en nødvendighet for å nå målet om å bli en stor nasjon.

Manualene skal fungere som et utgangspunkt for å utvikle nye skolebøker neste år, men representanter for det russiske utdanningsdepartementet hevder at tekstbøkene ikke vil være obligatoriske. Putin godkjente manualene forrige måned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere