- Putin vil bygge tunnel til USA

Foto: EPA/Scanpix

Kanskje vi snart kan ta toget fra London til New York.

31.03.08 10:06

Russlands president Vladimir Putin skal gå svanger med gigantiske tunnelplaner, skriver britiske The Times.

Ifølge avisen skal Putin foreslå overfor USAs president George W. Bush å bygge en tunnel under Beringstredet når de to møtes til helgen. En talsmann for Kremlin bekreftet sist uke at Putin ønsker å bygge en «virkelig bro» mellom Russland og USA.

- Chelsea-eier involvert
Prosjektet skal være beregnet å koste den nette sum av rundt 330 milliarder norske kroner og vil i tilfelle bygges mellom Chukotka helt øst i Russland og den amerikanske delstaten Alaska.

Chelsea-eier Roman Abramovich kobles også til saken. Den russiske milliardæren skal ha gått til innkjøp av verdens største boremaskin, men nekter for at han er involvert i tunnelprosjektet.

Planene om en tilsvarende tunnel ble godkjent allerede av tsar Nikolaj II av Russland på starten av 1900-tallet, men de ble skrinlagt under Sovjet-tiden.

Venter nye uenigheter
Nå kan altså planene trekkes fram igjen fra skuffen i møtet mellom de to presidentene ved feriestedet Sochi ved Svartehavet. Tjenestemenn i Moskva og Washington mener møtet mellom Putin og Bush er en god anledning til bedre forholdet mellom de to landene.

Det er ventet at NATO-toppmøtet i Romania denne uka vil føre til nye oppgjør i striden om USAs planlagte rakettskjold i Øst-Europa, og Ukrainas og Georgias eventuelle inntreden i alliansen.

Store utfordringer
Også i fjor skrev The Moscow Times om planene for å børste støv av giganttunnelen. Men det er knyttet voldsomme utfordringer til et slik prosjekt, som i tilfelle vil innebære å bygge jernebanespor på strekningen.

Selv om Beringstredet bare er noen titalls meter dypt, er det drøyt 80 kilometer bredt på det smaleste. Samtidig ligger i dag de nærmeste jernbanestrekningene på hver side flere hundre mil unna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag