*Nettavisen* Nyheter.

- Rakettskjoldet er historie

Foto: JASON REED (AFP)

Rakettene som skulle fly i 24.000 km/h er lagt på hylla.

17.09.09 22:44

Torsdag ettermiddag kom meldingen fra NTB om at Tjekkias statsminister Jan Fischer bekrefter at USA går bort fra planene om et rakettsjkold i det østlige Europa.

Dette har vært ett av de mest betente temaene mellom øst og vest de senere årene. USAs planlagte rakettskjold skulle utplasseres blant annet i Polen og Tsjekkia og de var ment å kunne skyte ned langdistanseraketter fra Iran.

Russland har protestert kraftig mot planene, noe som har ført til et betydelig kaldere forhold mellom de to stormaktene.

Legges på hylla
Men nå melder Wall Street Journal at Obama skal ha lagt planene om et rakettskjold på hylla.

Årsaken skal være at USA er overbevist om at Irans program for utvikling av langdistanseraketter ikke har kommet i nærheten av så langt som en tidligere har antatt. Det betyr at en ikke anser det som sannsynlig med et angrep på verken europeiske eller amerikanske byer.

Rapporten vil trolig offisielt legges fram i neste uke, etter at en gruppe har jobbet med analyse av rakettskjoldprosjektet i et par måneder.

Satser på et bedre forhold
En slik avgjørelse vil trolig kunne forbedre tonen i det planlagte møtet mellom Iran og seks andre stormakter som er planlagt 1. oktober.

Iran har på sin side hele tiden hevdet at deres atomprogram utelukkende er ment for sivile formål.

Kan restartes senere om nødvendig
Ifølge Wall Street Journal åpner Obama likevel for at rakettskjoldet kan gjenoppstå hvis de ser at Iran igjen satser på langdistanseraketter.

Avgjørelsen blir mottatt med bekymring i Polen, da USAs forsøk på å forbedre forholdet til Russland vil skje på bekostning av forholdet til Polen og andre østblokkland.

En slik avgjørelse kommer relativt overraskende da Obama tidligere har vært relativt ullen i sine kommentarer om hva som er hans forhold til programmet.

Skulle fungere uten sprengstoff
De satelittstyrte rakettene som skulle skyte ned fientlige langdistanseraketter skulle ikke inneholde noe sprengstoff. Teknologien som var planlagt, og som er delvis uttestet, omtales som «hit-to-kill», og gikk ut på å sende en rakett med en hastighet på 24.000 kilometer i timen inn i den møtende langdistanseraketten med det mål å sette den ut av spill.

Pentagon hevder tester viser at teknologien fungerer, men kritikerne har hele tiden ment at testene har foregått i for kontrollerte omstendigheter.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB torsdag kveld at det er klokt av Obama-administrasjonen å legge vekk planene om store, faste rakettinstallasjoner i Tsjekkia og Polen.

– Dette viser at administrasjonen har tenkt selv og ikke bare følger sporet fra president George Bush og hans medarbeidere. Obama-administrasjonen har gjort en grunnleggende gjennomgang av hele sakskomplekset og har valgt å ta debatten inn igjen i NATO, sier Støre til NTB.

Også seniorforsker og tidligere direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Sverre Lodgaard, sier endringene i rakettskjoldplanene var ventet.

– Rakettskjoldet var en republikansk fanesak som president George W. Bush skjøv fram. Obama er mye mer interessert i et samarbeid med Russland, sier til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.