*Nettavisen* Nyheter.

- Rammes ikke av torturavsløringer

KABUL (TV 2 Nettavisen) Avsløringen av fangetortur i Afghanistan svekker ikke sikkerheten for norske soldater, mener Jon Morten Mangersnes.

24.05.05 21:56

Tidligere i uka avslørte New York Times en rapport som beskrev i detalj hvordan flere afghanske fanger var blitt mishandlet til døde.

Rapporten har skapt en opphisset stemning mot amerikanerne i Afghanistan, men dette har ikke gått utover sikkerheten til de norske styrkene i Kabul, mener oberstløytnant Jon Morten Mangersnes, lederen for en flernasjonal bataljon i byen.

Leder flernasjonal styrke
- Jeg har ikke inntrykk av at det har påvirket sikkerheten. Vår vurdering er at utviklingen er god i området vi er i, sier han til TV 2 Nettavisen.

Norge leder for tiden en flernasjonal styrke i Kabul som har ansvaret for sikkerheten i rundt en tredjedel av hovedstaden.

- At Kabul blir stabilt, er viktig for president Karzai. Det er gledelig å se at stabiliteten her i Kabul har gitt folk muligheten for å uttrykke sine meninger, fortsetter han.

16 drept i opptøyer
Rapporten om drapene på to afghanske fanger kom bare en uke etter at Newsweek rapporterte at avhørsledere på Guantanamo-basen hadde vanæret Koranen ved å skylle den i do mens muslimske fanger så på.

Artikkelen ble senere trukket tilbake, men i mellomtida var 16 demonstranter drept og rundt 100 skadd i opptøyer i Jalalabad og Kabul.

Skittkasting
En norsk patrulje ble mandag utsatt for hånende tilrop fra innbyggere i en landsby i Pagman-distriktet utenfor Kabul.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kilder i bataljonen hevder at det ikke er uvanlig å møte protester i enkelte landsbyer, og at dette ikke kan sees i sammenheng med rapporten om fangemishandingen.

TV 2 Nettavisen var mandag med på en tur i et militærkjøretøy i Kabul. Her ble soldatene møtt med smil og vinking langs veien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.