*Nettavisen* Nyheter.

- Rart hvis hun ikke blir pågrepet her

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Stina Brendemo Hagen kan uten videre pågripes i Norge, mener jurist Morten Kinander.

26.10.11 23:14

Stina Brendemo Hagen (21) risikerer neppe å bli utlevert fra Norge til Bolivia, men hun kan og bør pågripes, mener jurist og filosof Morten Kinander i Civita.

- Det vil være rart om hun ikke blir pågrepet, sier han til Nettavisen.

Rømte hjem til Norge
21-åringen fra Romerike ble dømt til ti år og åtte måneders fengsel i Bolivia for forsøk på narkosmugling. 31. juli ble hun løslatt mot kausjon mot at hun meldte seg hver mandag. Så rømte hun, og denne uken kom hun tilbake til Norge.

Ut fra prinsippet om at man ikke skal dømmes to ganger, kan ikke Norge straffeforfølge og dømme 21-åringen for det hun er dømt for i Bolivia, men Kinander peker på at det foreligger en rettskraftig dom som Norge kan effektuere.

- Hvis det ikke skjer noe, får hun en tilfeldig fordel. Det vil vise at det å gå fri avhenger av hvor man blir pågrepet og når man eventuelt rømmer, sier Kinander.

Han understreker at han ikke vurderer skyldspørsmålet i narkosaken i Bolivia, men uttaler seg om de prinsipielle sidene ved saken.

Jusprofessor Henry John Mæland ved Universitetet i Bergen viser også til muligheten for såkalt soningsoverføring. Dette var et tema i forhold til de dødsdømte nordmennene i Kongo.

- Utlevering eller soningsoverføring
- Det er i utgangspunktet to muligheter i slike saker. Det ene er utlevering til det landet man har rømt fra. Det andre er soningsoverføring, sier Mæland til Nettavisen.

Professoren mener Bolivia og Norge kan inngå et samarbeid på dette området.

- Tar til etterretning
Hos Det nasjonale statsadvokatembetet i Oslo tar de til etterretning at Stina Brendemo Hagen er tilbake i Norge og avviser å kommentere hva de eventuelt akter å foreta seg i saken. Kvinnen var vitne i den norske delen av Bolivia-saken. I Bolivia ble hun dømt til ti år og åtte måneders fengsel for å ha forsøkt å smugle kokain. 31. juli ble hun løslatt mot kausjon mot at hun meldte seg hver mandag. Hun rømte, og var denne uken tilbake i Norge.

- Spørsmålet om soningsoverføring er noe politiske myndigheter må svare på, sier statsadvokat Petter Mandt til Nettavisen.

- Alvorlig straffbar handling
Jusprofessor Mæland sier kvinnen ikke kan føle seg trygg på at hun ikke blir straffeforfulgt i Norge.

- Hun er dømt for å ha begått en alvorlig straffbar handling i Bolivia, så det kan bli aktuelt med straffesak i Norge, sier han.

Tatt med kokain i bagasjen
Sammen med Christina Øygarden (20) og Madelaine Rodriquez (23) ble Stina Brendemo Hagen tatt med kokain i bagasjen i Cochabamba i Bolivia 18. mai 2008.

Bladet Alfa har skrevet om Brendemo Hagens flukt ut av Bolivia, en operasjon som skal ha kostet to millioner kroner og involvert leiesoldater.

Ba om nytt pass
12. august i år dukket Stina Brendemo Hagen opp på den norske ambassaden i Brasilia. Der ba hum om et nytt pass, noe hun ikke fikk innvilget. 21-åringens sønn reiste hjem til Norge med sin mormor.

Ifølge VG Nett ankom Stina Brendemo Hagen Norge mandag denne uken. Hun skal ha kommet med en av utelandsfergene. Kvinnens norske advokat, Frode Sulland, bekrefter at hun er hjemme igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.