RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Reality-TV-stjernen Trump har nettopp fått til sitt livs «photo-op»

U.S. President Donald Trump shakes hands with North Korea leader Kim Jong Un at the Capella resort on Sentosa Island Tuesday, June 12, 2018 in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)
U.S. President Donald Trump shakes hands with North Korea leader Kim Jong Un at the Capella resort on Sentosa Island Tuesday, June 12, 2018 in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci) Foto: Evan Vucci (AP)
Sist oppdatert:
Den internasjonale kampanjen for et forbud mot atomvåpen (ICAN ), som fikk tildelt Nobels fredspris i fjor, er ikke videre imponert over toppmøtet og erklæringen til Donald Trump og Kim Jong-un.

- Reality-TV-stjernen Trump har nettopp fått til sitt livs photo-op (arrangert fotoseanse red.anm.). Fremfor å signere en uvesentlig avtale, burde Trump og Kim signere et ekte dokument basert på internasjonal lov, som Traktaten om forbud mot atomvåpen, sier ICAN-leder Beatrice Fihn i en uttalelse tirsdag formiddag.

Fihn henviser til avtalen som ble fremforhandlet i FN om et folkerettslig bindende forbud mot atomvåpen og avskaffelse av slike våpen. Norge er ett av mange land som ikke har sluttet seg til avtalen, ettersom NATO baserer seg blant annet på kjernevåpen.

Les mer om erklæringen her.

- Lurt å ha litt is i magen

Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), Henrik Urdal, er i skrivende stund ikke overbevist om at toppmøtet i Singapore vil føre til en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya. Han tror innholdet i erklæringen er framforhandlet på forhånd.

- Dette er noe som har vært ganske klart ganske lenge og at det ikke er noe som de har snekret sammen nå. Hvis de går veldig langt i å si at man ønsker en atomnedrustning på Koreahalvøya, er det et veldig sterkt signal. Men det er en kjempelang vei til noen resultater, så det er lurt å ha litt is i magen, sier Urdal til Nettavisen.

- Historisk

Leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, beskriver toppmøtet mellom Trump og Kim som historisk.

- Jeg er Asia-nerd. Så jeg legger veldig vekt på at de to lederne, som har skjelt hverandre ut etter noter, møtes og behandler hverandre pent og roser hverandre. Kim har atomvåpen og Trump har mange atomvåpen. De har truet hverandre med krig og nå gjør de ikke det mer. Jeg mener dette er historisk, sier han til Nettavisen.

- Det ser ut som at vi kan begynne å puste litt lettet ut. Nå er det masse detaljer som gjenstår. Men de er altså enige om at de vil få til en avtale. Det er avgjørende viktig for begge to å komme hjem og si at de har nå en grunnleggende avtale om at freden skal bevares og at det skal bygges relasjoner mellom de to landene, sier Helgesen.

- Den «trumpske» måten

Dette er første gang at en sittende amerikansk president møter en nordkoreansk leder. Planene om toppmøtet ble kjent i april i år. En rekke analytikere advarte mot å stable sammen et toppmøte på så kort varsel. Argumentet var at Trump ikke ville ha tilstrekkelig med tid til å forberede seg på det viktige møtet.

Tradisjonelt sett avholdes det en rekke møter mellom partene på lavere embetsnivå før statslederne møtes. Helgesen tror imidlertid at Trumps framgangsmåte har vært positivt for prosessen.

- Denne «trumpske» måten passer litt mer til den asiatiske måten. I Vesten skal alt være klappet og klart før et toppmøte, slik at lederne bare setter seg ned og signerer en avtale. I Asia er det litt mer sånn at lederne skaper forutsetningene for forhandlingene. Da får staben en skarp ordre om å få det til å fungere. På en måte er jeg veldig optimistisk, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere