- Regimet i Syria har drept 400 sivile

Foto: Bilde hentet fra YouTube.

Regimesoldatene skyter vilkårlig på folk i gatene, hevder øyenvitner.

26.04.11 21:31

Den syriske menneskerettighetsorganisasjonen, Sawasiah, hevder regimet har anholdt minst 500 aktivister rundt om i landet de siste dagene.

Videre opplyser organisasjonen at sikkerhetsstyrkene har skutt og drept 400 sivile siden opptøyene startet i mars måned, melder Sky News.

Les også: Norge fordømmer volden i Syria

Opprøret i Syria begynte i det små da studenter ble beskyldt for å spraye regimekritiske graffititegninger på veggene i den sørlige byen Deraa i midten av mars.

- Skyter vilkårlig på sivile
Regjeringsstyrkene slo hardt ned på det de omtalte som væpnede opprørere i byen.

Men i helgen skjedde et vendepunkt da regimet sendte inn stridsvogner og flere tusen soldater for å temme opprøret i Deraa. Vitner forteller at soldatene begynte å skyte vilkårlig på sivile i gaten da de ankom byen Deraa, melder Al Jazeera. I tillegg ble det utplassert snikskyttere på hustakene i byen.

Minst 20 mennesker ble drept av militærstyrkene i løpet av mandag, men tallene er vanskelig å verifisere ettersom regimet har blokkert all kommunikasjon i byen.

- Ny strategi
Så langt har de store protestene vært begrenset til to byer, men Syria-kjenner Kjetil Selvik sier president Bashar al-Assad forsøker å hindre spredning av protestene ved å bruke brutalitet og frykt som virkemiddel.

- Nå har regimet prøvd en strategi hvor de har opphevet noen viktige konsesjoner som for eksempel unntakstilstanden. Og nå vil de markere at det ikke blir opphevet noen flere konsesjoner fordi de mener de har imøtekommet de kravene som var legetime, sier Fafo-forsker Kjetil Selvik til Nettavisen.

- De som fortsetter å demonstrere blir behandlet som salafister eller terrorister. De prøver å gjenopprette denne fryktbarrieren ved å skyte skarpe skudd på demonstranter. Det har blitt regelen å skyte på demonstranter, sier han.

- Avskrekke
Selvik sier Assad har to hensikter med den brutale offensiven.

- Det ene er å slå ned opprøret i de byene hvor det er protester, og det andre er å avskrekke andre byer fra å slutte seg til protestene.

- Det er litt farlig at voldsbruken har blitt så sterk på et såpass tidlig tidspunkt. Det farlige med revolusjonen i Syria er at terskelen har blitt hevet før man har sett demonstrasjoner i de to største byene. Da risikerer man at prisen ved å involvere seg i de store byene blir så høy at man ikke får en bred nasjonal revolusjonsbevegelse, sier Selvik.

Demokratibevegelsen i araberverden startet i Tunisia i januar da president Ben Ali ble tvunget fra makten. Deretter fortsatte bevegelsen i Egypt med omtrent samme utfall. Men i Libya har demokratibevegelsen resultert i en borgerkrig hvor også internasjonale aktører er involvert i kamphandlingene.

Revolusjonen fortsetter
Selvik tror ikke situasjonen i Libya vil sette noen stopper for den videre demokratibevegelsen.

- Den arabiske våren fortsetter helt åpenbart. Vi har de landene hvor ting står på hodet som Syria og Libya. Men man har store demonstrasjoner i nesten alle andre land fra Irak til Marokko. Så denne våren har et moment som ikke lar seg stoppe av den konkrete utviklingen i ett enkelt land, sier han og understreker at ingen kan spå de endelige konsekvensene av revolusjonen i araberverdenen.

Men Selvik tror det blir vanskeligere for internasjonale aktører å blande seg inn i det som skjer i Syria.

- Man kan jo legge så mye press som man ønsker på Syria. Men i forholdet til den sensitive plasseringen som Syria har, så vil man garantert vegre seg for å slå for hardt ut for tidlig fordi det er enormt mye på spill med den regionale stabiliteten, og i den grad ytre makter blir en del av det, så har du en kjempekonflikt på gang, sier han.

Her ruller stridsvognene inn i Deraa. Se video.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.