*Nettavisen* Nyheter.

- Regnskapets time er kommet

Foto: SAUL LOEB (AFP)

Men Obama sa også at USA skal bli sterkere enn noensinne i sin første tale til Kongressen.

25.02.09 08:58

(NTB/Nettavisen): USAs president Barack Obama sier amerikanerne nå må betale prisen for kortsiktig økonomisk tenkning og slapp regulering av næringslivet.

- Regnskapets time er kommet, og tiden er nå inne for å ta kontroll over framtiden, sa presidenten da han innledet sin første tale til Kongressen natt til onsdag norsk tid.

Kritiserer politikere
Presidenten mener kortsiktig vinning er blitt prioritert foran langsiktig økonomisk framgang. Han trekker fram folk som har tatt opp altfor store huslån, og banker som har gitt lån til folk som ikke er i stand til å betjene dem.

I tillegg kritiserer Obama politikere som har skuslet bort overskuddet på statsbudsjettet ved å gi skattekutt til de rikeste og sørget for slapp regulering av næringslivet.

- Vil bli sterkere
Presidenten er overbevist om at USA til slutt vil komme styrket ut av finanskrisen.

- Amerikas forente stater vil tre fram sterkere enn tidligere, lover Obama, som forsikrer at hans regjering skal bidra til å gjenoppbygge landet så det kommer på fote igjen etter krisen.

Men Obama har fått mye kritikk fra republikanerne som mener stimulipakken til 787 milliarder dollar er sløsing av skattebetalernes penger. Presidenten står derimot på sitt og hevder den nye pakken vil generere 3.5 millioner arbeidsplasser. I tillegg vil 95 prosent av den amerikanske befolkningen motta skattelette innen 1. april.

Roste Kongressen
Han ga ros til begge kamrene i Kongressen for å ha vedtatt den omstridte redningspakken. I løpet av presidentens første måned har administrasjonen også fremmet en redningspakke til den kriserammede banksektoren på svimlende 1.5 billioner dollar.

Vanligvis holder presidenten talen for rikets tilstand på denne tiden av året hvor han skal gjøre rede for det foregående året. Ettersom Obama er i sitt første presidentår, så vil han først avholde rikets tilstand-talen til neste år.

Billion dollar i underskudd
Obama vil legge fram budsjettet for Kongressen i løpet av neste uke hvor han vil fokusere på tre områder. Di sse områdene er energi, helse og utdanning.

Obama omtaler budsjettet som en «visjon for Amerika og en slagplan for vår fremtid», men understreker at den ikke vil løse hvert eneste problem som nasjonen står overfor.

- Den reflekterer den sanne virkeligheten som vi har arvet – en billion dollar i underskudd, en finanskrise og en dyrebar resesjon, sa han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag