RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Reiser på lykke og fromme

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
Stortingsrepresentant Per Ove Width mener det naivt å tro at utenriksminister Jonas Gahr Støre kan reise på en såkalt myk reise til Afghanistan.

Etter angrepet har Utenriksdepartementet fått kritikk for ikke å ha brukt forsvarets pansrede kjøretøyer under besøket i Kabul. Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept, og en UD-ansatt skadd, da hotel Serena ble angrepet.

Flere kilder i Forsvaret har overfor Nettavisen gitt uttrykk for at reiseopplegget under turen ikke var forsvarlig. Ingen ønsker imidlertid å stå fram med navn.

Forsvarpolitisk talsmann i Frp, Per Ove Width, sier nå at Utenriksdepartementet burde vite at trusselnivået tilsa at delegasjonen burde reist med pansring.

- Det er ikke mulig å gjennomføre en såkalt myk reise nå. Da skal man ha flaks. Det er skarpere i Afghanistan nå enn tidligere, sier Width til Nettavisen.

Etterlyser sjekkliste
Etter det Nettavisen erfarer var det Utenriksdepartementet som foreslo overfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at besøket skulle ha en såkalt myk profil. Det betyr blant annet at Forsvarets pansrede kjøretøy ikke ble tatt i bruk for eskorte, og at ingen Forsvaret bisto med ytre sikring for delegasjonen.

Forsvarskilder sier også at de ville ha advart statsråder mot å ta inn på Hotel Serena.

PST har ansvaret for sikkerheten til statsråder på reise i utlandet, og godkjente sikkerhetsopplegget for turen. De har imidlertid flere ganger advart mot å legge reiseruta ut på nett, noe Utenriksdepartementet gjorde allerede før jul.

- Det virker som de reiser på lykke og fromme. Vi etterlyser en sjekkliste, der det står hvilke prosedyrer man skal gå igjennom på forhånd, sier Width.

- Umulig med absolutt sikkerhet
I motsetning til Utenriksdepartementet, reiser delegasjoner i regi av Forsvarsdepartementet alltid med pansrede biler.

Tidligere denne uka sa imidlertid statsekretær Espen Barth Eide at dette ikke automatisk gjør reisen sikrere.

- Absolutt sikkerhet er ikke mulig, i hvert fall ikke uten at vi kompromisser på andre viktige hensyn. Ansvarlig myndighet må finne den løsning som fremstår som best gitt tilgjengelig informasjon og andre hensyn. Ingen sitter på den absolutte sannhet. Selv har jeg reist mye i konfliktområder og fulgt ulike sikkerhetsopplegg. Det finnes argumenter for og imot dem alle, sier Barth Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere